Psiha

Psiha

Tenisice nikada nisu izgledale bolje: odabrali smo 10 hit modela

andersphoto / Shutterstock.com

Tenisice su odavno prestale biti rezervirane samo za vježbanje! Omiljena su obuća za svaki dan, a sve češće i za svaku priliku. Kako bi vam olakšali kupnju novih, donosimo nekoliko savjeta stručnjaka i 10 atraktivnih modela iz trgovina.

A kako odabrati one najbolje, savjetuje nam fizioterapeut Kristian Nasteski:

Kod dnevnih i gradskih tenisica, bitan je izgled i sklad boja s ostatkom outfita, dok je kod sportskih tenisica puno važnija udobnost i sigurnost koju tenisica pruža stopalu i zglobovima. U obilju proizvođača i marki proizvoda, teško je uvijek biti pametan pri njihovu izboru.

5 ključnih savjeta:

1. Prije kupnje važno je odrediti njihovu namjenu. Kupujete li tenisice za šetnju nasipom, odlazak u dućan i na kavu, obratite pozornost na dizajn i opću udobnost pri koračanju. Sežu li vaše ambicije nešto dalje od uobičajenih dnevnih aktivnosti, bit će potrebno uložiti više vremena, truda i novca u pravilan izbor tenisica.

2. Iako brend ne garantira uvijek kvalitetu proizvoda, velike i snažne kompanije ulažu mnogo resursa u praćenje potreba kupaca te u testiranje i poboljšanje tehnologije. Jake marke ne mogu si dopustiti da njihovi kupci budu nezadovoljni, već žele da se kupac pri sljedećoj kupovini ponovno obrati upravo njima.

Oni teže i diktiranju standarda na tržištu. Želite li uštedjeti pri kupnji, radije izaberite prošlogodišnji model provjerene marke ili tehnološki slabiji model koji odgovara vašim potrebama umjesto da izabirete nepoznate proizvođače. U svakom slučaju, obratite pozornost na kvalitetu izrade potplata, uloška, materijala izrade te na težinu tenisice i simetriju jezika.

3. Potplat je jako važan dio tenisice. Vrsta potplata jako ovisi o namjeni pa je nužno potražiti dodatne savjete kod tenisica za specifične sportove. Potplat na peti mora biti deblji i tvrđi, dok na prstima mora biti mekan i savitljiv. Kod nešto boljih tenisica, potplati imaju ugrađene elemente za amortizaciju ili učvršćenja protiv torzije stopala. Tenisice u kojima se trči imaju potplat u obliku skije sa savijenim prstima prema gore, dok je kod tenisica za dvoranu bitno da se potplat ne lijepi pretjerano za parket kako ne bi došlo do ozljeda koljena pri naglim okretima.

4. Uložak u tenisicama uglavnom je izrađen od pjene pa presvučen platnom. Najčešće je ravan i debeo 3 mm. Rupičaste perforacije na ulošku dobro dođu kod ventilacije stopala. Kod skupljih tenisica ulošci često imaju dodatni materijal za šok-apsorpciju i povišene rubove na peti i sa strane kako bi se stopalo bolje pozicioniralo u pokretu.

5. Kad kupujete tenisice u kojima planirate trčati, nemojte se sramiti potrčati u trgovini. Prijenos težine stopala u tenisici nije isti kod hoda i kod trka, stoga se ne ustručavajte to provjeriti prije kupnje. Iako su prodavači tu da prodaju, često se proizvođači trude držati ih informiranima o svojim proizvodima.

Tenisice nisu vječne. Potplati, ulošci, amortizacija – sve se to troši brojnim koracima. Ako ste osoba veće tjelesne mase, računajte da će se i vaše tenisice brže trošiti. Obratite pozornost pri korištenju tenisica, skupljajte svoje iskustvo i svaki sljedeći put izaberite bolje i pametnije.

Ordinacija.hr

Foto: andersphoto/Shutterstock.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo