Psiha

Psiha

U avionu sjedite pored prozora, sami točite benzin? Ovim i još nekim navikama jako štetite zdravlju

Ponekad nesvjesno radimo stvari koje mogu izazvati negativne posljedice kada je u pitanju naše zdravlje. Izbjegavajte ove navike!

Pijete previše vode

Za neke osobe ispijanje velikih količina vode može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. “Možemo kao primjer navesti sportaše koji, ako piju prevelike količine vode mogu, zbog gubitka natrija, doživjeti  hiponatrijemija, poremećaja elektrolita – stanje smanjene razine natrija u krvi. Slično tomu, osobe s bubrežnim oboljenjima se tako lako mogu dovesti do hiperhidratacije.”, ističe urolog dr. S. Adam Ramin iz Los Angelesa. 

10 načina kako se riješiti bolova u kukovima i što ako je ta bol samo dio većeg problema

Odgađate odlazak u toalet

“Često suzdržavanje od obavljanja nužde može jako oslabiti mišiće mjehura. Opsadno je zadržavati mokraću u mjehuru jer tijelo tako ostavljate izloženo potencijalno opasnim bakterijama.”, navodi dr. Ramin.  

U avionu birate mjesto pored prozora

Možda i je najbolje mjesto ako želite uživati u pogledu, ali nedvojbeno je i najgore ako je u pitanju zdravlje. “Učestalo i pretjerano izlaganje UVA i UVB zrakama glavni je uzročnik preranog starenja kože, ali i velikog broja prekanceroznih promjena. Utjecaj UVB zraka je smanjen zbog prozora, ali ne vrijedi isto za UVA zrake. Što ste bliže ozonskom omotaču, sunčeve zrake su toliko opasnije.”, napominje Matt Gass, glasnogovornik Britanske Asocijacije dermatologa.  

Provodite previše vremena na benzinskim pumpama

Osim ako ne živite u nekoj drugoj zemlji, vjerojatno benzin u automobil punite sami. Na žalost, ova uobičajena navika može oštetiti tijelo. Ako udišete toksične kemikalije iz goriva na benzinskoj pumpi, morate znati da one mogu oštetiti DNA stanice stijenke bronha.

U ovih 12 slučajeva aspirin ne pomaže, a može biti i opasan!

Nosite pretešku i preveliku torbu

Moguće da i  vi u torbi imate pregršt stvari koje vam ne trebaju zbog čega bi vaša leđa mogla stradati. Fizioterapeutkinja Sammy Margot provela je istraživanje na ženama između 21 i 55 godina, a njihove torbe težile su od tri do devet kilograma. Ove težine mogu izazvati bol u donjem dijelu leđa, ali i glavobolje. Nošenje preteške torbe utječe na prebacivanje ravnoteže tijela na jednu stranu što ometa normalan hod. Dok hodamo, ruke nam se prirodno ljuljaju, a s većom težinom na jednoj strani tijela, utječemo na ravnotežu odnosno narušavamo prirodan stav tijela.  

Ne nosite čarape

Ne možete nikako pronaći čarape koje vam pašu uz nove cipele? To nije dovoljan razlog na ne “nabacite” jedan pa pamučnih čarapa na noge – posebno ako ne želite oštetiti stopala. Osim žuljeva i prekomjernog znojenja stopala, čarape će spriječiti razvoj gljivica na tom području. 

Bez visokih peta ne možete zamisliti dan 

Visoke pete baš kao i cigarete mogu uništiti tijelo od glave do pete. 
Nošenje visokih peta pomiče liniju ravnoteže i stvara opterećenja na specifičnim dijelovima tijela koja rezultiraju bolovima, deformacijama, degenerativnim promjenama, kompromitacijom živaca i drugih struktura Ahilova tetiva se u visokim petama prilično skraćuje i postaje ranjivo mjesto za pojavu ozljeda. Uz Ahilovu tetivu, skraćuje se i lisni mišić, troglavi mišić potkoljenice. Javlja se lošija cirkulacija i pojava boli potkoljenice.   

 Prečesto čistite lice

Previše bilo čega u životu nije dobro, pa čak ako se radi o higijeni. Iako lice morate očistiti prije odlaska u krevet i nakon buđenja, mikrobiomi koji nastanjuju površinu kože su iznimno važni za očuvanje zdravlja kože. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo