Psiha

Psiha

Vječna debata: piti kavu ili čaj?

Foto: Shutterstock

I kava i čaj imaju pozitivne posljedice na dugotrajno zdravlje, ali jednako tako možemo pretjerati i s jednim i s drugim napitkom.

I jedno i drugo jutarnje piće ima svojih prednosti – dok nam čajevi općenito mogu pomoći pri mršavljenju, svaki od njih ima svoje dodatne prednosti. Na primjer, mnogi biljni čajevi pomažu kod nepredvidljive i bolne mjesečnice, a žuti i zeleni čaj, odnosno čajevi s kofeinom, održavaju zdravlje srca i krvožilnog sustava. Kava, unatoč tome što je vrlo poznata zbog toga što stvara ovisnost, ako se pije u umjerenim količinama također ima puno prednosti.

Energična jutra

Za energična jutra puna motivacije mogu vam pomoći oba topla napitka. No, učinak ovisi o vrsti i načinu pripremanja kave, kao i o vrsti čaja kojeg pijete ujutro. Čajevi s kofeinom djeluju stimulativno i otklanjaju umor, pa će tako ispijanje takvih čajeva ujutro vam dati potrebnu energiju. Kava je zdrava za srce, krvne žile i rad metabolizma, a kofein daje potrebnu energiju, a neka su istraživanja pokazala kako poboljšava kognitivne sposobnosti, odnosno pamćenje i funkcioniranje mozga i do 24 sata nakon ispijanja kave.

Šalica espresso kave može imati od 40 do 100 miligrama kofeina, a šalica instant kave od 35 do 110. Arabica može imati od 50 do 120 miligrama, dok robusta čak od 100 do 250. Brojke su okvirne jer ovise o proizvođaču, vrsti kave, no i samom načinu pripremanja. S druge strane, crni čaj u šalici od 240 mililitara može imati od 14 do 70 miligrama kofeina, također ovisno o načinu pripremanje – odnosno ovisno o tome koliko dugo ostavite vrećicu čaja u vodi. Zeleni čaj pak, može imati od 24 do 45 miligrama.

Koliko kofeina smijemo unijeti?

Upravo kofein koji se može pronaći i u čajevima i u kavi, daje nam potrebnu energiju i utječe na našu produktivnost i koncentraciju, ali je krivac i za loše posljedice koje mogu donijeti ova dva svjetski poznata napitka ako ih se pije u pretjeranim količinama. Smatra se da je do 400 miligrama kofeina dovoljan dnevni unos za odrasle zdrave osobe, dok veći unos može rezultirati insomnijom, nervozom i živčanošću, kao i mišićnim tremorom, visokim brojem otkucaja srca i probavnim tegobama.

Ako vaš organizam nije navikao na unos kofeina, već nakon jedne šalice instant kave ili šalice crnog čaja možete se osjećati nervozno.

Sve dobrobiti kave i čaja

Kava

Istraživanja su pokazala kako umjereno ispijanje kave, a savjetuje se piti do 3 šalice kave dnevno, može imati dugoročno pozitivne zdravstvene posljedice, poput toga da smanjuje rizik od Alzeheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, može utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava te, navodno, smanjuje rizik od moždanog udara.

Također, kava vas čini izdržljivijama ako ju pijete prije vježbanja. No, kava nas može i debljati, pogotovo ako živite na kavi za van iz raznih popularnih kafića, odnosno kavama koje su zapravo slatki kalorični napitci s malo kofeina, poput frappucina. Razlog zašto se osjećate bolje nakon što popijete ovakvu vrstu napitka je to što ste unijeli dovoljno šećera koji također podiže vašu energiju i budnost u tom trenutku.

Kava je i bogat izvor antioksidanasa koji mogu spriječiti ili usporiti razvoj bolesti čiji su uzrok slobodni radikalni, odnosno nusproizvodi stanica naših organizma koje se hrane kisikom. Zbog toga, neki znanstvenici vjeruju da antioksidansi smanjuju rizik od raka. Osim toga, kava je izvor kalija i magnezija.

Kod osoba koje pate od neke vrste zdravstvenih tegoba, pogotovo od visokog tlaka ili nekog oblika kardiovaskularnih bolesti, savjetuje se da smanje dnevni unos kave, no ne moraju je potpuno izbaciti.

Čaj

Postoje biljni čajevi i čajevi s kofeinom, i dok će vas zeleni i crni čaj pripremiti na radni dan koji je pred vrama, biljni čaj je također odličan napitak koji će vaše jutro ili večer učiniti ugodnim, a također se koristi u liječenju mnogih bolesti, odnosno smirivanje simptoma istih. Sve su vrste čajeva odlične za hidrataciju, što kože što vas tijekom ljetnih i vrućih dana. Također, kao i kava, i čaj je pun antioksidansa koji će utjecati na održavanje vašeg zdravlja. Iako vam kava može dati dovoljno energije za produktivnije vježbanje, čaj sam po sebi može pomoći u mršavljenju. Na primjer, zeleni čaj će ubrzati vaš metabolizam, a i radi se o napitku koji bez ikakvih dodataka skoro pa ni nema kalorija. Uz to, u čaju se nalazi flourid koji će pomoći kod dentalnih problema, ali pretjeran unos može utjecati na gustoću kostiju.

Što piti?

I jedan i drugi napitak imaju dugotrajne pozitivne zdravstvene posljedice, no i kod jednog i drugog morate pripaziti na to koliko ga pijete i koliko kofeina dnevno u svoj organizam unosite. Svakako izbjegavajte pretjeran unos kofeinskih napitaka prije spavanja jer može doći do nedostatka sna, što može utjecati na još veći unos kofeina idućeg dana. Svakako, ako ste kavoljubac, nemojte vjerovati mitovima o lošem utjecaju iste, već uživajte u svojem toplom dobrom jutru!

Pogledajte kako smršavjeti uz pomoć zelenog čaja, i saznajte je li sigurno piti kavu staru nekoliko sati.

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo