Zašto nikada ne smijete donositi odluke na prazan želudac? Evo odličnog objašnjenja - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Zašto nikada ne smijete donositi odluke na prazan želudac? Evo odličnog objašnjenja

Shutterstock

Brza i kratkoročna korist odabir je mozga pod utjecajem gladi, tvrde stručnjaci, a na sličan način djeluje i kada je tijelo podvrgnuto prekomjernoj tjelovježbi.

Prazan želudac uzrokovan gladi otvara prostor za hormon grelin koji nastaje u probavnom traktu, a koji u konačnici dospijeva do mozga, tvrdi dr. Uma Naidoo. Nastaje na prazan želudac, a njegovo djelovanje prestaje konzumacijom hrane, navodi. Iz tog razloga, nije pametno donositi važne odluke na prazan želudac, prenosi msn.com. 

Studija koju je dr. Benjamin Vincent proveo na 50 ispitanika potvrdila je ovu tezu.   

“Glad je uzrokovala nestrpljivost koja je ispitanike učinila podložnijima na pristajanje na kratkoročnu korist koja će uslijediti u skoro vrijeme nego na onu dugoročnu koju će malo pričekati” tvrdi dr. Naidoo te zaključuje kako je istraživanje pokazalo kako u stanju gladi donosimo nesmotrenije i oskudnije odluke.

Takve su odluke primjećene i kod osoba koje su podvrgnute pretjeranoj tjelovježbi, a studija je pokazala kako prekomjerna tjelovježba mozak čini umornim te on u takvom stanju nije sposoban donositi odluke, navodi sciencedaily.com

Normalan rad mozga zahtijeva dnevni unos od 62 grama glukoze, a u nedostatku istoga, tijelo, ali i mozak ostaju gladni. Temeljem toga, dr. Naidoo preporuča konzumaciju cjelovitih namirnica te tvrdi kako će podršku mozgu pružiti lisnata zelena hrana, orasi, mahunarke, ali i namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama.

Bojite se demencije? Zaštitite mozak od propadanja u 5 jednostavnih koraka

M. V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo