Psiha

Psiha

Zašto se parovi koji se manje seksaju, više svađaju?

Svi smo se našli u ovoj situaciji: zaljubljeni ste, u vezi, seks je odličan i onda odjednom – nije… ili ga uopće nema! Neko vrijeme to možemo opravdati činjenico da partner nje raspoložen ili pod stresom, a onda nas krene vrijeđati.

Nije iznenađujuće da ako partner odbija seks mi to interpretiramo ako znak da nešto nije u redu. Da partneru više nismo privlačni, da je došao kraj vezi, a sve to tjera nas da se ne osjećamo dobro, smanjuje samopouzdanje i tjera u anksioznost. Ne mora to sve biti istinito, ali dovoljno je da nas drži budnima noćima. 

Što sve može uzrokovati bolan seks?

Neki ljudi se više vežu za svoje partnere, pa im baš svaki mali “problem” potiče tjeskobu. Dakle, takvima je potrebno više poticaja i pažnje od partnera, pa to pokušavaju potaknuti kod njih. Ta “pažnja” između ostalog je i – seks. Pa je količina seksa zapravo pokazatelj da je u vezi sve u redu ili nije. 

Zašto žene mrze kondome čak više od muškaraca?

Najveći problem u svemu tome je: kad se naljutite, ne razgovarate s partnerom o tome, a i on će to primijetiti. Sve to visi u zraku… i stvara se začarani krug tenzija. Razgovarati o tim osjećajima, kažu stručnjaci, jako je teško jer se bojimo da ćemo čuti ono što ne želimo. 

Što napraviti kad se ne seksate i zbog toga ste ljuti? 

Opet se vraćamo na komunikaciju. Koliko god neugodno bilo, morate razgovarati, jer ćete se početi svađati oko drugih stvari pošto ste ogorčeni. 

Istraživanje sa Sveučilišta u Torontu pokazalo je da oni koji vjeruju da im seksualni život ide u dobrom smjeru odnosno da se razvija, bolje se osjećaju u vezi i razgovaraju s partnerom o tim i drugim problemima. Pa sljedeći put kad vas partner odbije za seks, slobodno se osjećajte povrijeđeno, ali nemojte to uzimati toliko ozbiljno. Osim toga, razgovarajte, razgovarajte i razgovarajte!

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo