Što sve može uzrokovati bolan seks?

Shutterstock 536124673

Ako osjećate bol i neugodu tijekom svakog seksa, morate znati da niste jedini. Čak 75 posto žena osjetit će kratkotrajnu ili dugotrajnu bol

Stručnjaci kažu da rezultati istraživanja pokazuju kako žene često ne izražavaju to da osjete bol tijekom seksa pošto smatraju da moraju ugoditi partneru. Ovo su najčešći uzroci bolnog seksa, a donosimo vam i savjete kako sve riješiti. 

Ako imate endometriozu 

Ovo je poremećaj koji se manifestira tako da tkivo koje inače raste unutar maternice, raste vani, što je problematično koliko i zvuči. Simptomi su jaki bolovi prije i za vrijeme menstruacije. Seks s dubokom penetracijom može uzrokovati jaču bol. 

Može li stomatolog vidjeti da ste se nedavno upustili u oralni seks?

Kako biste izbjegli bol, promijenite pozu tako da penetracija ne bude toliko duboka. Isto tako, izbjegavajte seks za vrijeme najgorih dana u ciklusu. 

Menopauza

Hormonalne promjene i menopauza jedni su od najčešćih uzroka bolnog seksa. Neugodu za vrijeme seksa osjećaju žene koje su nešto starije, doje, ili prolaze kroz menopauzu. Isto tako, javlja se i kod žena koje imaju problema s plodnošću. Manjak ekstrogena može uzorkovati probleme, pa predlažemo da koristite lubrikant ili posjetite liječnika koji će savjetovati kako da uravnotežite razinu hormona u tijelu.

Bol nakon poroda

Ginekolozi kažu da je važno dopustiti vagini da zacijeli nakon poroda, a to može potrajati četiri do šest tjedana. Kako biste bili sigurni, pričekajte da vam ginekolog potvrdi da možete nastaviti sa seksulanim odnosima. 

Bez predigre...

Nekada bolan seks nema veze sa zdravstvenim problemima, već samo s lošom predigrom. Mnogi partneri ne razumiju koliko je predigre potrebno ženi da bi bila fizički spremna za seks. 

Ovako se osjećaju muškarci, a ovako žene nakon "usputnog" seksa

Ako patite od tjeskobe, depresije, PTSP-a...

Stručnjaci se slažu da mentalno zdravlje ima velik utjecaj na seks. Depresija uzrokuje smanjen libido i bol u određenim dijelovima tijela, kao i u vagini. Tjeskoaba smanjuje želju za seksom i javlja se sindrom bolne penetracije. Najbolje je posjetiti liječnika i posavjetovati se s njim. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!