Psiha

Psiha

ZOM otvara ciklus Virtuoso izvedbom Mozartova Requiema!

Srpnja 1791. na vratima bečkog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta pojavio se nepoznati muškarac u sivom i od skladatelja zatražio novo djelo – misu za mrtve.

Pritom je skladatelju jasno napomenuo “da se uopće ne treba truditi da dozna tko je naručitelj, jer bi ta nastojanja ionako bila uzaludna”, a odmah nakon Mozartove smrti “pojavio se, zahtijevajući djelo, nedovršeno kakvo je bilo, te ga je takvo i dobio”.

kMozart je poživio još samo nekoliko mjeseci nedovršivši skladbu, a zauvijek otvorenim ostalo je pitanje za koga je zapravo pisao misu – za tajanstvenog naručitelja ili sebe samog. Jedno je, međutim, neupitno: Requiem KV 626 jedno je od najvećih i najdomljivijih, najdramatičnijih i najslavnijih remekdjela koje je zabilježila cjelokupna povijest glazbe!

U nedjelju 21.10. ciklus Virtuoso na 1. koncertu nove 12. sezone predstavlja ovo veličanstveno remekdjelo i ugošćuje ZOM – Zagrebački orkestar i zbor mladih. Izvedbom ravna Igor Tatarević, a solisti su Nikolina Pinko (sopran), Jelena Kordić (alt), Josip Čajko (tenor) i Filip Sever (bas).

Nedugo nakon smrti, Mozartova udovica Constanze pokušala je okupiti suradnike s kojima će dovršiti i tako što bolje unovčiti Mozartovu skladbu. Tako je nastala verzija Requiema koja se pripisuje Franzu Xaveru Süßmayru, a koja i danas dominira koncertnim podijima.

Za izvedbu u Virtuosu ZOM je odlučio odbaciti teatralnu, široko raširenu Süßmayrovu verziju i predstaviti, stručnjaci kažu, bitno “mozartovskiju” verziju Richarda Maundera iz 1986. godine, što ovom koncertu daje posebnu dimenziju ekskluzivnosti.

A uz Requiem na programu je i najmanji, iako ništa manje brušeni biser Mozartova oratorijskog opusa također nastao u posljednjoj godini Mozartova života – motet Ave verum corpus KV 618.

Puno je, stoga, razloga da ne propustite početak VIRTUOSA – i puno dobre glazbe koju će vam pružiti “orkestar s dušom” – Zagrebački orkestar mladih.

U nedjelju 21.10. – VIRTUOSO i ZOM vas očekuju!

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo