Psiha

Psiha

Što se smatra prevarom partnera? Razbijamo nekoliko mitova…

U širem smislu, varanje uključuje izdaju partnerovih očekivanja o vrsti kontakta koje partner ima sa osobama suprotnog spola.

Kada žena ili muž, djevojka ili dečko naruši odnos zbog iznevjerenih očekivanja, druga se osoba osjeća izdanom. Imajte na umu da se veze ne baziraju na logici nego su pod utjecajem emocija.

Kao rezultat, varanje je teško definirati jer svatko ima drugi stav o tome što partner smije “raditi” van veze.

Vaš muškarac odbija seks? Možda su ovo razlozi…

Neki smatraju da su ovo neprihvatljiva ponašanja partnera:

  • Flertanje
  • Seksualni odnos
  • Razmjena intimnih mailova ili SMS poruka
  • Seksualni razgovori
  • Izbjegavanje spomena o bračnom stanju
  • Spavanje u istom krevetu sa drugom osobom
  • Kupovanje intimnih poklona za drugu osobu
  • Emotivna involviranost
  • Osjećaj zaljubljenosti
  • Intimni razgovori

Ponavljamo, svatko ima drugačiji stav o tome što je za njega prevara.

Definicija prevare očito više nije tako crno-bijela, pa je tako jedno istraživanje zabilježilo kako je 2014. godine broj žena koje smatraju da je seksi poruka poslana drugoj ženi prevara pao na 68 posto, dok se s tim slaže čak 51 posto muškaraca. Za kraj, zanimljiva je informacija da je čak 100 posto ispitanika izjavilo da predigru i strastvene poljupce smatra prevarom, dok je 2015. godine ta brojka umanjena za 10 posto!

Stručnjaci tvrde da mnogi parovi uspješno rješavaju problem preljuba i neke veze nakon takvih događaja mogu biti još kvalitetnije.

6 glavnih razloga zašto dolazi do razvoda

Mitovi o prevari

1. Prevara se ne događa samo zbog seksa, radi se o ozbiljnijim problemima: Ponekad se ipak radi samo o seksu, naravno nekada se radi o zadovoljavanju emotivnih potreba, ali u većini slučajeva radi se samo o želji za seksom, kaže Scott Haltzman, autor knjige “Kako preživjeti nevjeru”, a prenosi askmen.com.

2. Ne može se nazvati prevarom ako se nije dogodio seks: Mnoge se afere odvijaju bez da se dogodio seks. Je li razgovor o nečijoj intimi, koji traje satima duboku u noć sa starim prijateljem nevjera? Osoba koja to radi možda ne vidi situaciju kao preljub, ali se možete kladiti da njegov partner to smatra prevarom.

3. Prevare se svode na fizičku privlačnost: Naravno, mnoge se baziraju na seksu, ali ima i onih u kojima se sve svodi na duboku emotivnu povezanost, a takva povezanost vrlo lako (i brzo) može dovesti do seksa.

4. Prevare se događaju isključivo kada partneri imaju problema u vezi: Evo istine; skoro svaki brak ima probleme, a do njih dolazi uglavnom zbog ne rješavanja istih. Problemi u vezi ne opravdavaju prevaru.

5. Jednom varalica, uvijek varalica: Naravno, postoje loši ljudi, ali nije svatko tko je jednom prevario partnera notorni varalica, mnoge prevare se svode na seks za jednu noć. Želite li postati bolja osoba i zaboraviti na ovu grešku, prvi je korak priznati partneru što se dogodilo. Još jednom ponavljamo da je istina najbolji lijek.

6. Nakon prevare možete zaboraviti na partera: Ne naglite. Otprilike polovina brakova preživi preljub, ako su partneri spremni na suradnju, iznenadit će se kad vide da tako mogu spasiti odnos s partnerom. Čest razlog prekida veza (otprilike u 55 % slučajeva) je otuđivanje od partnera i nedostatak komunikacije.

A. A.

Foto: shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo