Psiha

Psiha

Umirete od ljubomore? Naučite se kontrolirati jer ona može uništiti i najstabilniju vezu

Je li u pitanju posljedica neugodnih iskustava iz prošlosti, simptomu nekog psihičkog problema ili problema sa samopouzdanjem, razlikuje se od osobe do osobe, ali ljubomora svakako može stvoriti velike probleme u ljubavnoj vezi ili prijateljstvu.

Što je ljubomora? 

“Ljubomora je neugodan osjećaj koji se javlja u vezi sumnje da postoji „treća osoba“ koja nas ugrožava u odnosu na voljenu osobu. Ta treća osoba izaziva tjeskobu jer možda daje ili plijeni pažnju voljene osobe, prijeti da postane važnija od nas ili bilo kako oduzima naklonost koju aktualno imamo. U ljubomori anticipiramo gubitak. I ljubimo i morimo se. ” pojasnio je psihijatar Igor Girotto.

Ljubomora nastupa kada osoba osjeti da je njoj vrijedan odnos ugrožen od strane neke druge osobe. Umjesto da dozvolite osjećaju da diktira vaš život, kada se pojavi shvatite to kao priliku za rad na sebi i razumijevanje strahova koji bude tu emociju. 

Kako si pomoći? 

Prije svega morate poraditi na samopouzdanju, osvijetliti svoje uspjehe i svoje prednosti. 
Ako mislite da je sumnja opravdana, a ne produkt vašeg samopouzdanja,  provjerite je li partner nevjeran. Ako je tako, znate što trebate napraviti.

Ako vam je jasno da ste ljubomorni bez razloga, pokušajte obuzdati osjećaj ili si ga objasniti. Našalite se na svoj račun. Recite partneru da ste jako ljubomorni i da si ne možete pomoći. Razgovarajte o tome što osjećate i zbog čega. Pokušajte zajednički pronaći rješenje za.

Patološka ljubomora zahtjeva stručnu pomoć. 

Može li ljubomora kako učiniti vezu kvalitetnijom?  Stručnjaci tvrde kako u malim količinama, ljubomora može doprinijeti privrženosti u vezi, jer služi kao podsjetnik na važnost onoga što imamo. No, kada ljubomora postane kronična – nagriza sigurnost i stabilnost veze. Stoga je najbolje svoje osjećaje otvoreno iznijeti, te, ako je potrebno, potražiti stručni savjet.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo