Psiha

Psiha

9 stvari koje se događaju vašem tijelu ako prestanete uživati u seksu

Zdravlje vagine moguće je očuvati i bez partnera, a kako je izlučivanje vaginalne tekućine važno za cjelokupno zdravlje tog organa, drugi izvori izlučivanja te tekućine, osim seksa, masturbacija je, a pomoći će i erotične knjige ili filmovi.

Seks pospješuje raspoloženje i smanjuje opseg struka, a navodno povećava i dugovječnost tijela. Nedostatak istoga, jednako će tako utjecati na zdravlje, navodi thehealthy.com. Konačni učinci po tijelo ovisit će o cjelokupnom zdravlju tijela, starosti pa i o vrsti seksa, tvrdi Sari Cooper, certificirana seks terapeutkinja.  

14 dobrih razloga zašto biste odmah trebali zgrabiti partnera i odvući ga u krevet

1. Promjene u libidu

Neke od promjena uključuju smanjenje ili povećanje želje za seksom, tvrdi terapeutkinja. 

“Neki ljudi koji se suzdržavaju od seksa počnu se osjećati tromo, s manje vitalnosti i želje za seksom”, tvrdi Cooper. 

S druge strane, moguć je i drugačiji scenarij. 

“Može se dogoditi i da vam ta tema zaokuplja mozak jedno vrijeme, a može se dogoditi i da razmišljate o tome stalno”, smatra  dr. Lauren Streicher, autorica knjige Sex Rx: Hormones, Health, and Your Best Sex Ever.

2. Raspoloženje

Seks podjednako utječe i na fizičko kao i na mentalno zdravlje, a budući da uključuje kontakt kože uz kožu koji je urođeni način utjehe čovjeka, tvrdi Cooper, seks utječe i na cjelokupno raspoloženje. Naime, tim kontaktom tijelo otpušta hormon oksitocin, ali i endorfine koji reguliraju raspoloženje, tvrdi dr. Streicher.  

U nedostatku seksa, javlja se i nedostatak tih hormona, no to ne znači da će zbog toga uslijediti depresija, iako postoje istraživanja koja povezuju ova dva slučaja. No, “ako ste zdrava osoba koja se prestane seksati, nećete postati depresivni zbog tog nedostatka”, tvrdi dr. Streicher. 

3. Zdravlje vagine

Kao što je slučaj sa stanjivanjem vaginalnih zidova, zbog nedostatka hormona kakav je estrogen, dolazi i do manjka izlučivanja vaginalne tekućine. Tako osoba koja ima 20 ili 30 godina još uvijek ima dovoljno tekućine koja sam organ čini zdravim i elastičnim, no za osobu koja ima 60 godina i koja nema dovoljno estrogena u tijelu, vagina će biti manje elastična i zdrava, smatra Cooper. 

Zdravlje vagine moguće je očuvati i bez partnera, smatra ona. 

“Izlučivanje vaginalne tekućine smanjuje se s godinama, a taj će proces ubrzati nedostatak seksa ili drugih izvora estrogena. Način na koji je to moguće izbjeći masturbacija je, a pomoći će i erotične knjige ili filmovi”, tvrdi. 

4. Nelagoda prilikom odnosa

Ulaskom u menopauzu, za zdravlje žene, seks postaje još važniji. Naime, nedostatak seksa u tim godinama stanjit će vaginalne zidove te će sljedeći seksualni odnos biti bolan, tvrdi Cooper. Dakako, nedostatkom seksa, nedostajat će i izvora estrogena koji pomaže izlučivanju vaginalnih tekućina, a alternativan izvor estrogena vaginalne su kreme. 

5. Izvor veće ili manje razine stresa

“Osobe koje pokazuju manje razine stresa, više se seksaju”, smatra dr. Streicher, no isto tako navodi kako je to samo poveznica, a ne uzročno-posljedična veza. 
Samim time, ako seks na neke djeluje antistresno, manjak istoga značit će povećanje razine stresa, a mala studija iz Škotske pokazala je kako je i reaktivnost krvnog tlaka na stres manja kod onih koji se seksaju nego kod onih koji ne. 

S druge strane, seks je za neke žene iznimno stresan, a dr. Streicher navodi nekoliko razloga.

“Seks za neke žene može biti iznimno bolan te samim tim i stresan, a neke žene na seks mogu gledati kao još jedan dnevni zadatak na listi zadataka”, tvrdi. 

6. Infekcije urinarnog trakta smanjuju se

Osim na vaginalno zdravlje, manjak seksa utječe i na zdravlje urinarnog trakta. Naime, seks povećava šanse za urinarnim infekcijama, tvrdi dr. Streicher, a istraživanje objavljeno u American Family Physician, zaključilo je kako se šanse za infekcije urinarnog trakta kod žena pred menopauzom povećaju za osam posto, sat vremena nakon seksualnog odnosa što seks čini jednim od najboljih simptoma koji predviđa urinarne infekcije

7. Olakšava menstrualne grčeve

Iako ne postoje istraživanja koja su potvrdila ovu pretpostavku, dr. Streicher smatra kako je ona lako objašnjiva. 

“Budući da tijekom orgazma rade mišići maternice, oni će potaknuti brži gubitak krvi te tako olakšati i menstrualne grčeve”, objašnjava. 

8. Poboljšava vještine

Istraživanje iz The Journals of Gerontology pokazalo je kako učestalija seksualna aktivnost poboljšava verbalne i prostorne vještine osobe, a pokazalo se i kako su takve osobe ostvarile veći rezultat na kognitivnim testovima. Stručnjaci smatraju kako su uzrok toga, hormoni koje tijelo izlučuje tijekom seksa. 

9. Seksualna vještina

Nedostatak seksa neće utjecati na vaše seksualne vještine jer tijelo pamti prijašnja iskustva i neće zbog nedostatka seksa postati ništa nesposobnije, tvrdi dr. Streicher.  

Otkrivamo 4 najčešća razloga zašto vaš muškarac odbija voditi ljubav

M. V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo