Psiha

Psiha

Dubok glas = privlačniji partner na kratke staze

Zvuk nečijeg glasa može utjecati na to kako vidimo tu osobu. Tako žene smatraju muškarce s dubokim glasom sklonijima nevjeri i “lošijim materijalom” za dugu vezu.

Žene pale muškarci s dubokim, muževnim glasom, unatoč tome što su baš takvi muškarci najskloniji šaranju, pokazalo je najnovije kanadsko istraživanje.

Napominjemo kako nije riječ o stereotipu, nego o snazi brojki. Naime, prema studiji stručnjaka Sveučilišta McMaster, žene doživljavaju muškarce s dubokim glasom [Muškarci s visokim glasom imaju kvalitetnije spermije] pravom prilikom za vezu “na brzaka”. Oni su pripadnicama nježnijeg spola privlačniji jer dame shvaćaju da su njihove šanse za ženidbu male, a suprotno tome, šanse za prevarom velike. Samim time, idealni su kandidati za kratku, ali strastvenu vezu koja nema budućnost.

“Zvuk nečijeg glasa može utjecati na to kako vidimo tu osobu. Do sada, bilo je nejasno zašto bi glasovi muškaraca koji su skloniji nevjeri bili privlačniji, no mi smo ustanovili da što su žene bile uvjerenije da bi ti muškarci varali, to su im oni bili privlačniji za kratku vezu u kojoj se ne trebaju brinuti za vjernost”, objasnila je Jillian O’Connor sa Odsjeka za psihologiju Sveučilišta McMaster, voditeljica istraživanja.

Njen je tim angažirao ispitanice koje su morale slušati muške glasove koju su bili elektronski izmijenjeni kako bi zvučali više ili dublje. Zatim su dobile zadatak odlučiti tko bi po njihovom mišljenju bio skloniji nevjeri. Na kraju su trebale odabrati glas koji im se čini najprivlačnijim na duge staze te na kratke.

“Posljedice nevjere su teške, neovisno o tome je li riječ o emocionalnima ili financijskima, a ovo istraživanje sugerira kako su ljudi evoluirali u smislu zaštitnog mehanizma i izbjegavaju dugoročne partnere koji bi mogli varati”, objasnio je David Feinberg, koji je također sudjelovao u istraživanju objavljenom u časopisu Personality and Individual Differences.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo