Psiha

Psiha

Izgubili ste seksualnu želju? Aleksandar Štulhofer savjetuje kako je vratiti!

Seksualni problem o kojem se najčešće govori je gubitak seksualne želje. Čime sve može biti uzrokovano ovo stanje i kada se proglašava poremećajem, pojašnjava prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer.

Iako u praksi ne postoji jasan pokazatelj koliko je vremena potrebno proći od trenutka kada je osoba izgubila seksualnu želju da bi se stanje proglasilo poremećajem, Američka psihijatrijska asocijacija (APA) navodi period od 6 mjeseci kao vrijeme kada bi se ovom problemu trebalo posvetiti malo više pažnje, navodi prof. Štulhofer.

Razlozi gubitka seksualne želje

Razlozi mogu varirati, napominje Štulhofer te dodaje kako bi se za početak trebali spomenuti oni medicinski. Neki lijekovi, poput onih za krvni tlak ili depresiju, mogu dovesti do gubitka seksualne želje, pa je potrebno u suradnji s liječnikom promijeniti terapiju.

Neliječeni mentalni problemi mogu utjecati na seksualnu motivacije – osobe koje imaju manične faze vrlo često u njima pokazuju pojačanje seksualne motivacije, osobe koje imaju sniženo raspoloženje će također često imati sniženu motivaciju za odnosima, a nekada i potpuni izostanak seksualne želje.

“U drugu skupinu možemo staviti dramatične životne situacije poput gubitka voljene osobe, otkaza …što će osobu potpuno obuzeti te joj ne preostaje vremena za seksualne odnose niti za motivaciju. “, pojašnjava prof. Štulhofer te dodaje kako je ipak najčešći uzrok loš odnos s partnerom

“Može se dogoditi da osoba u jednom trenutku shvati da partner s kojim trenutno je u vezi ne budi njen seksualni nagon. Radi li se o krivom partneru? Vrlo vjerojatno. Netko se ne ljubi na način na koji se mi ljubimo, ne mazi kako se mi volimo maziti i teško da ćemo nekoga promijeniti molbama da svoje emocije izražava na način koji nama paše. Situacija može završiti tako da osoba izađe iz nezadovoljavajuće veze, potraži drugog partnera s kojim se seksualno slaže i svi problemi nestaju… Tu su i problemi u vezi poput sukoba, nezainteresiranosti, manjka komunikacije.”

Treća skupina je, napominje, fantomski gubitak želje – netko kaže da više nema motivacije za seks, iako se naizgled ništa nije dogodilo. U takvim je slučajevima potrebno  vrijeme kako bi se shvatilo što je uzrokovalu takvu promjenu da bi se moglo krenuti dalje.

Kako si pomoći kada nestane seksualna želja?

Čitajte štivo koje ima veze sa seksualnošću, kako bi počeli razvijati vlastite “scenarije” – s idejom da ako vratimo ideju seksa u glavu osobe da će ona malo po malo se vratiti taj senzibilitet.

” Ovo može funkcionirati uz pretpostavku da je sa stalnim partnerom seks i dalje dobar, da postoji privlačnost, ali ako toga nema, ovakva intervencija neće polučiti uspjeh. Tu su i tehnike senzualnog osvještavanja, seksualna želja se može kroz godine izgubiti i zbog nezadovoljstva vlastitim mislima. Ponekad je lakše pospremiti probleme pod tepih nego se nositi sa slikom svog seksualnog života, sa slikom svog tijela u ogledalu, skrivanjem. Jedan je način da se malo po malo vrati interes za vlastitim tijelom, za dodirom. Naime, tijelo ne mora biti prekrasno da bi se uživalo. Kroz vrlo jednostavne taktilne vježbe se može vratiti svijest o tome koliko je izgled manje važan od osjeta.”, zaključuje prof. Štulhofer.

Foto: shutterstock

Što ako njemu nije do seksa?

Znate li koji su najčešći razlozi ženske nevjere?

Ana Abrahamsberg/Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo