Psiha

Psiha

Koliko je sigurno seksati se ako imate gripu?

Još uvijek traje sezona gripe, a vjerojatno svaki tjedan saznate za novog kolegu s posla, člana obitelji ili prijatelja koji se zarazio

Ovakav je scenarij: već danima ležite u krevetu s gripom i odjednom dobijete dovoljno dozu energije za malo akcije. Je li sigurno seksati se ako imate gripu?

Ležanje, antibiotici i hladan tuš ne pomažu! Što nikako ne smijete raditi ako imate gripu?

Liječnici kažu da prvo trebate obratiti pozornost na to kako se gripa prenosi. Odgovor je – kapljično! Dakle, kihanjem, kašljanjem, disanjem, rukovanjem i naravno, ljubljenjem. Virus u kapljicama živi do 24 sata na površinama poput stola itd., na plahtama sat do dva, a na rukama 15 do 30 minuta. 

Tjedan dana bez kontakta

Pravilo je da biste se trebali maknuti dva metra od onoga tko ima gripu (doslovno), a pošto seks zahtjeva puno bliskost, za vrijeme gripe biste ga definitivno trebali izbjegavati. 
Vjerojatnosti da ćete se uspjeti poseksati bez da partner u vas diše, kihne, zakašlje se i slično, vrlo su male, pa ako je jedan od vas zaražen – nemojte se seksati. Ovo vrijedi i za slučajeve kada ste se cijepili, jer cjepivo samo smanjuje rizik od zaraze, ne eliminira zarazu upotpunosti. 

Koliko zapravo kirurške maske djeluju u borbi protiv gripe?

Problem je u tome što osoba koja ima gripu, tjedan dana je zarazna bez da i sama vidi simptome, što znači da se možete zaraziti čak i ako vaš partner izgleda posve zdravo. Ovdje nema pomoći, no ako već znate da ste imali gripu, suzdržavajte se od seksa najmanje tjedan dana nakon što prođu svi simptomi. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo