Psiha

Psiha

Libido: što zapravo znači imati normalnu seksualnu želju?

Foto: Shutterstock

Prevelika želja ili premala, pa je baš onakva kakva treba biti. Seksualna želja, odnosno libido varira od osobe do osobe, odnosno od para do para. Kako onda znati je li sve u redu s vašim libidom kada naiđete na neke oscilacije u svome sekusalnome životu?

Seksualni se terapeuti svakako slažu da je normalno poprilično elastična riječ kada je u pitanju ova tema. Nešto što je normalno jednoj osobi, drugoj neće biti, stoga ovoj temi je nužno pristupiti individualno. Zapravo, promjena libida postaje problem samo ako smeta osobno vama ili vašoj vezi.

Nije neobično da osobe u vezi imaju različit libido. Svaki libido je zaseban za sebe, ali ako vi imate osjećaj da su se dogodile neke promjene koje bi mogle imate posljedice za vas i vašu vezu, onda bi neki čimbenici mogli biti uzrok tomu.

Koji su to najčešći mitovi o seksualnom nagonu?

Nizak libido

Ako vam smanjena seksualna želja zadaje probleme i brigu, postoje mogući razlozi za to. Recimo, razne kronične bolesti mogu smanjiti želju za seksom, ali i, naravno, bolesti psihološkoga karaktera: depresija, anskioznost i sl. Ono što svakako ima velik utjecaj su i lijekovi koji se koriste za liječenje nekih od bolesti. Još jedan od bitnih čimbenika jest i sam odnos u vezi. Ako postoje problemi u vezi s vašim partnerom, velika je vjerojatnost da će doći do smanjenja seksualne želje.

Osim toga, veliku ulogu igraju i – hormoni. Kod žena obično mala količina androginih hormona znači slabu seksualnu želju. Količina testosterona kod žena ne igra značajnu ulogu, dok je kod muškaraca ta veza poprilično jasna – manjak testosterona znači slabiji libido.

Visok libido

U redu je katkada osjećati neobično veliku želju za seksom jer visok libido ne znači nužno lošu stvar. Jednako kao što je pogrešno nizak libido poistovjećivati s aseksualnošću, tako je i visok libido pogrešno poistovjećivati s hiperseksualnošću. 

Jednako kao što i smanjena seksualna želja ima svoje moguće uzroke, tako je i s povećanom seksualnom željom. Najčešći uzroci mogu biti stres i frustracije koje stres nosi sa sobom, ali i neke psihoaktivne tvari.

Problem se može javiti kada jedini način za opuštanje i reduciranje stresa postaje – seks. Stručnjaci savjetuju da je to, zapravo, prvi korak ka skliskoj padini prema hiperseksualnosti, koja se smatra poremećajem.

Kako izbalansirati svoj libido?

Prvi savjet koji seksualni terapeuti predlažu svakako je – masturbacija. Naime, istražite sami svoje tijelo, vidite što i kako vam odgovara kako biste bili samouvjereniji i pred sobom i pred partnerom ili partnericom. Ako osjećate da vam promjene u seksualnoj želji remete mir i sklad veze, sa svojim partnerom sudjelujte u nekoj spontanoj aktivnosti koja će vam možda pomoći da se najprije ponovno povežete na emocionalnoj razini jer emocionalno i psihičko stanje itekako utječe na ono fizičko, pa tako i na intenzitet libida.

Probudite se iz zimskog sna i ojačajte libido!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo