Psiha

Psiha

Odgovori na 7 neugodnih pitanja o seksualnim odnosima

Foto: Shutterstock

Svaka žena se barem jednom u životu susrela sa jednim od pitanja o intimnim odnosima, a bilo joj je neugodno reći ili pitati

Žene bi trebale biti sposobne normalno razgovarati sa svojim ginekologom ili psihologom o seksu, no stvarnost je ipak malo drugačija budući da mnoge ne pitaju što ih zanima jer im je neugodno. Pronašli smo pitanja i odgovore sa raznih foruma i portala kako bi vam olakšali neke stvari koje vas muče ili ohrabrili da isprobate nešto što dosad niste.

1. Zašto lakše postižem orgazam sama nego za vrijeme intimnih odnosa s partnerom?

Oko samo 30 posto žena uspijeva doživjeti orgazam bez stimulacije klitorisa, kaže psihologinja Laurie Mintz

Pokušajte promijeniti pristup užitku. Ako zaista nikako ne postižete orgazam, unatoč promjeni brojnih seksualnih poza, onda neka vas partner pokuša zadovoljiti prije ili poslije samoga čina. Postoje brojne knjige i studije kako pravilno zadovoljiti ženu, pa zašto mu ne biste rekli u čemu je problem i suptilno dali takvo štivo za čitanje. Iznenadit ćete se što je sve moguće!

2. Mogu li zategnuti vaginu?

Da! Za takvo što postoji fizička terapija.

Nije ništa drugačije od vježbanja mišića ruku ili nogu, piše liječnica Louann Brizendine

Kako starimo tako se opuštaju i mišići vagine, a do 70 posto žena zbog toga mogu osjetiti i slabiji podražaj. Kako biste se ponovno učvrsnuli pokušajte prvenstveno s Kegelovim vježbama koje su odlične ne samo za to, nego i za trudnice te prevenciju inkontinencije.

3. Dolje je sve kao Sahara, neovisno o tome koliko sam željna. Što učiniti?

Ako ste u perimenopauzi onda je to do nedostatka proizvodnje glavnoga ženskoga hormona, estrogena. Ženskom tijelu je potrebna određena količina ovoga hormona kako bi zadržali vaginalnu vlažnost. Ako ipak niste u toj fazi, provjerite koje lijekove trošite. Antihistamini mogu osušiti sinuse i vaginu.

Kemikalije za kupke, kofein i stres mogu uzrokovati suhoću, ističe Mintz.

Isprobajte vanjske proizvode poput raznih lubrikanata koji pomažu održati vlažnost kada je to najpotrebnije.

4. Muž i ja imamo odnose jednom godišnje. Kada bih mogla i to bi preskočila. Koliko je uobičajen aseksualan brak?

Oko 5 do 20 posto partnera u braku održavaju seksualne odnose 10 puta na godinu, ali i manje. Dok oni u izvanbračnim zajednicama koji su duže od godine dana žive u neseksualnim odnosima. Zapravo je tako nešto vrlo često.

Što češće imate intimne odnose, to češće ih i želite. Tako da je sasvim normalno kada se takvo što razrijedi tada će i želja biti manja, napominje Mintz.

5. Volim “dirty talk”, ali moj muž nikad ne uzvraća i osjećam se neugodno. Trebam li prestati s time?

Prvo trebate razgovarati s mužem. Pitajte ga što on misli o tome te postoji li mogućnost da takvo što primijenite u vašem seksualnom odnosu.

Ako pristane, ohrabrujte ga da vam govori što voli, što bi vam htio raditi te što bi htio da vi njemu radite, kaže Amber Madison, terapeutkinja iz New Yorka.

U početku neka to budu nježniji razgovori, a onda s vremenom probajte s nečim prostijim. Dajte partneru vremena da se privikne na nešto novo. To isto vrijedi i za neke grube igrice i predigre. Uvijek se trebate savjetovati s partnerom što on misli o tome i nagovoriti ga da barem pokušate. Možda mu se svidi, a možda i on ima neke neostvarene želje!

6. Sada kada je upoznavanje preko internet “sajtova” sasvim normalna stvar, je su li seksualni odnosi na prvom spoju postale

Prema istraživanju provedenom sa 586 žena, njih trećina imale su spolne odnose već na prvom spoju, dok se njih 27 odlučilo za oralno zadovoljavanje.

Sve ovisi o vama. Ako vi smatrate da ste spremne za tako nešto onda to i napravite. Što se društva tiče, uvijek će netko biti protiv toga, ali vi živite svoj život. Važno je samo da se zaštitite jer tu osobu ne znate dovoljno dobro, a neće svatko odmah otkriti svoje najdublje tajne, kaže Andrea Syrtash, guru za veze i odnose.

Naravno, morate imati zadršku uzevši u obzir da je svakom spolu zanimljivije nekoga upoznavati, a ne odmah staviti sve karte na stol. Tako da postoji mogućnost da se muškarac, nakon što je zadovoljio svoje potrebe, više neće javiti.

7. Čula sam da je muškarcima svejedno jesmo li dolje depilirane i uređene ili dlakavije. Je li to zaista istina?

U doba naših baka i djedova bilo je sasvim normalno i štoviše društveno prihvatljivo da žena ne depilira svoje dlake na tijelu. Farmaceutska tvrtka u Velikoj Britaniji provela je anketu na tu temu te je od 1,870 ispitanica, njih 62 posto napisalo da njihovi partneri preferiraju prirodniji izgled.

Ako na cesti pitate muškarce što više vole, većina će ih odgovoriti depilaciju, ali to je samo ono što bi htjeli. Što se tiče zbilje, kada ga privlačite, osobito seksualno, tada mu je totalno svejedno, objašnjava Madison.

No, kao i za sve, kada ste u vezi, ovo je jedna od normalnih stvari o kojoj možete i morate razgovarati sa svojim partnerom.

Samo dobrom komunikacijom možemo svi biti sretni i zadovolj(e)ni!

Tražite partnera za vezu? Evo gdje ga pronaći!

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo