Psiha

Psiha

Pet stvari koje niste znali o svom penisu

O muškoj spolnosti nešto se manje priča nego o ženskoj. To čak nije ni pitanje tabua, već jednostavno muškog mentaliteta.

Bez obzira smatrate li se stručnjacima po pitanju “teorije i prakse penisa”, ili i sami želite znati više, ove činjenice dobro je znati:

# 1 Penis ponekad jednostavno ne možete kontrolirati
Sigurno se sjećate situacija kada je bilo potpuno neprimjereno imati erekciju; no svejedno ste ju imali! Nad penisom, za razliku od ruku i nogu, imate najmanje kontrole. On je povezan s dijelom živčanog sustava koji nije uvijek pod svjesnom kontrolom. Radi se o autonomnom živčanom sustavu koji regulira i otkucaje srca i krvni tlak.

muskarac golo tijeloSpolno uzbuđenje obično nije samovoljno. Naravno, bistra glava je poželjna, no većina spolnog uzbuđenja povezana je sa simpatičkim živčanim sustavom. Jednostavnije rečeno, impulsi mozga tijekom REM faze sna uzrokuju erekcije, sanjali vi o seksu ili testu za koji se niste pripremili. I podizanje teških predmeta ili naprezanje također mogu uzrokovati erekciju.

Kako se penis povećava i bez vašeg pristanka, tako se ujedno može i smanjiti. Ovakav efekt mogu imati psihološki stres, te hladna voda i zrak. Penis izgleda veće kad ste odmorni i dobro se osjećate, nego kada ste iscrpljeni i pod stresom.

# 2 Manji penis za erekcije može postati veći
Ne postoji utvrđena povezanost između uobičajene veličine penisa i one za vrijeme erekcije. Stručnjaci tvrde da se dužina penisa može znatno povećati, bez obzira na običnu dužinu. Stoga je mišljenje kako muškarci s velikim penisom za erekcije imaju još veći, dok oni s malim penisom erekcijom ne dobivaju na dužini, apsolutno pogrešno.

Štoviše, istraživanja su pokazala kako se kod muškaraca ‘s manjim dimenzijama’, penis tijekom erekcije dvostruko više poveća nego kod obdarenih muškaraca.

# 3 Penis je oblikovan kao bumerang
Penis ima oblik bumeranga. Kao što ne vidite korijenje drveća, koje je skriveno pod zemljom, ni penis ne vidite u cjelini. Njegov početak smješten je unutar zdjelice.

Postoje operativni zahvati kojima se penis može povećati, no oni nisu bezopasni. Jedna od metoda kojom se “dobiva na dužini” uključuje rezanja ligamenta koji drži korijen penisa. Upravo taj ligament čini erekciju čvrstom. Stoga nakon operacije penis može izgubiti na čvrstoći, što vodi daljnjim ozljedama.

sexpar1# 4 Penis možete slomiti
Iako unutar penisa nema kosti, ipak ga možete slomiti. Fraktura penisa nije nimalo ugodna. Kada do nje dođe, može se čuti zvuk loma, penis pocrni ili poplavi, te se javlja nepodnošljiva bol. Ovakva ozljeda je rijetka i obično se javlja kod mlađih muškaraca. Njihov penis za vrijeme erekcije može biti poprilično ukočen i krut. Kad vodite ljubav prebrzo i presnažno, te ako partnerica ima snažne trzaje tijekom snošaja, dolazi do prijeloma. Stoga, kako biste izbjegli ovu ozljedu, s penisom budite što blaži.

Još jedan uzrok prijeloma penisa je i Peyronijev sindrom. Ova vidljiva zakrivljenost penisa) češće se javlja u starijih muškaraca. Iako kod njih erekcija nije toliko čvrsta, dostatna je za seks. Ako se penis previše savija za vrijeme seksa, na tim naborima mogu se pojaviti ožiljci, dok tkivo oko tih ranica daje penisu neravan oblik.

# 5 Većina penisa je neobrezana
Rezultati istraživanja koje su provele razne svjetske organizacije pokazuju da je većina muškaraca neobrezana. Tek oko 30 posto muškaraca, počevši od 15. godine na dalje, ima obrezan penis.

M. Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo