Psiha

Psiha

Što ako vam je orgazam nepoznanica?

Foto: Shutterstock

Često smo opterećeni prizorima iz filmova o tome kako seks treba izgledati. Upravo zbog toga žene osjećaju velik pritisak da moraju postići orgazam iako u mnogim slučajevima on svejedno izostane. Što kada se nađemo u takvoj situaciji?

Dok neki ljudi mogu iskusiti brojne užitke i zadovoljstva i bez dolaska do vrhunca, nekima je upravo nemogućnost postizanja orgazma velik izvor frustracije i stresa, neovisno o tome imaju li partnera ili ne. Bitno je znati da orgazam, koliko god to mnogima čudno zvučalo, nije najbitniji u seksu. Ali, čak i kada prihvatimo tu premisu, onoga trenutka kada orgazam izostane, osjećat ćemo kao da smo negdje pogriješili i nismo nešto dobro uradili. Stoga, ako vi ili vaš partner imate problema u postizanju orgazma, pokušajte razmisliti o sljedećim prijedlozima.

Smirite stvari – u svojoj glavi

Lakše je reći nego uraditi, istina. Možda su se misli nesigurnosti toliko ukorijenile u nas da ih i ne doživljavamo kao nešto što bismo trebali izbaciti. Hoću li uspjeti?Što ako ponovno ne uspijem?Što nije u redu sa mnom? i slična pitanja postaju uobičajena. A svakako ne bi trebala biti!

Za vrijeme seksualnoga odnosa naše bi tijelo trebalo biti u stanju opuštenosti, a ovakva pitanja to svakako otežavaju. Čim nas misli počnu opsjedati i dekoncentrirati od samoga čina, užitak će sigurno nestati. Pokušajte se opustiti i nadvladati svoje misli jer je to prvi korak do postizanja vrhunca.

Saznajte više o anorgazmiji – nesposobnosti doživljavanja orgazma!

Probudite svoja osjetila

Zamislite da jedete posljednji komadić čokolade u životu. Koliko biste se unijeli u uživanje u okusu, teksturi, mirisu… Svemu!  Sva vaša pažnja i koncentracija bila bi usmjerena na taj komadić čokolade. Isto tako pristupite seksualnom odnosu. Usredotočite se na sve ugodnosti koje vaša osjetila primaju. Kada to uspijete, neće vam uspjeti pasti na pamet mogućnost “neuspjeha”. Budite sretni zbog trenutačnih užitaka kako bi vam orgazam došao samo kao šlag na kraju.

Mala pomoć je i više nego dobrodošla

Nekada nam je jednostavno potrebno malo više nego što priroda može ponuditi. Sexy igračke su svakako dobrodošle. Predložite svome partneru da njima malo začinite stvari u svojoj postelji i užitak, pa i big O, svakako su zagarantirani. Međutim, upamtite da prije svega morate savladati prepreku koja se nalazi u vašoj glavi.

Kojih je to pet navika žena koje svaki put dožive orgazam?

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo