Psiha

Psiha

Vaš libido i libido partnera se nikako ne slažu? Evo nekoliko trikova kako se seksualno uskladiti

Shutterstock 416229364

Prevelika želja ili premala, ili baš onakva kakva treba biti?

Seksualna želja, odnosno libido varira od osobe do osobe, odnosno od para do para. Kako onda znati je li sve u redu s vašim libidom kada naiđete na neke oscilacije u svome sekusalnome životu.

Seksualni se terapeuti svakako slažu da je normalno poprilično elastična riječ kada je u pitanju ova tema. Nešto što je normalno jednoj osobi, drugoj neće biti, stoga ovoj temi je nužno pristupiti individualno. Zapravo, promjena libida postaje problem samo ako smeta osobno vama ili vašoj vezi.

Kako je Valentinovo sve bliže, mnogi će parovi tražiti način kako unijeti malo uzbuđenja u svoj seksualni i ljubavni život. No što ako vam se jednostavno ne da?

Ovakvo tijelo muškarca žene smatraju najprivlačnijim! Iznenađeni?

Privi je savjet da duboko udahnete i jednostavno prihvatite činjenicu da je situacija u kojoj jedan partner želi više seksa od drugog dosta uobičajena ali je i problem koji se da riješiti.

“Kada jedan partner ima manju ili veću seksualnu želju od drugog može biti veliki izazov za ljubavni par i njihovu vezu“, pojašnjava Kevin Singh, terapeut za veze i seksualne odnose iz Toronta. „Uz zadovoljstvo i povezanost, važno je i pozitivno utjecati na seksualnu dinamiku jer u suprotnom jedan partner može osjećati pritisak, nedostatak ili odbijanje“, dodao je.

Prema podacima studije provedene od strane portala Superdrug Online Doctor, koja je uključila 1400 osoba u vezama, njih 72 posto je izjavilo kako je iskusilo u vezama probleme s libidom jednog partnera, jednom ili više puta. Kada su te ispitanike tražili da se izjasne koliko su bili bez seksa u vezi, prosječan je odgovor 2.4 mjeseca.

Trikovi kojima možete poboljšati situaciju

Faza medenog mjeseca ne može trajati vječno, ali to ne znači da vi i partner imate loš seksualni život ili lošu vezu. Ustvari, seksualna želja je često pod utjecajem vanjskih faktora i stresora ili nekog zdravstvenog stanja.

Ono što morate znati da manjak seksualne želje ne mora značiti da nešto nije u redu s vašom vezom, ili s partnerom“ , navodi Jamila Dawson, seksualni terapeut iz Los Angelesa te dodala kako je vjerojatno u pitanju opći disbalans koji se može popraviti kroz eksperimente i suradnju partnera.

Kako se pripremiti za analni seks? Imamo 12 koraka, ali jednu stvar nikad nemojte raditi

Prema spomenutoj studiji, 44 posto ispitanika je prijavilo kako je imalo otvoren razgovor s partnerom o njihovim željama i potrebama i kako su u planu imali pomoći partneru da riješe problem. Studija pokazuje i kako su druga rješenja u situaciji bila –  stupanje u odnos kada partner nije raspoložen u 40 posto slučajeva, u 33 posto slučajeva se fokus je bio na predigru bez penetracije, odvojeno masturbiranje u 29 posto slučajeva.

Na kraju, ne postoji savršeno rješenje. Što djeluje na vas, ne mora djelovati na partnera. Ipak, kroz sve pobjede i propuste, vi i partner biste trebali pronaći zlatnu sredinu koja će vas zadovoljiti.

“Fokusirajte se na stvari koje su polučile uspjeh te ih koristiti u trenutnoj situaciji je način da nešto promijenite“, dodala je Dawson te savjetovala da iskoristite pozitivna iskustva.

Kako izbalansirati svoj libido?

Prvi savjet koji seksualni terapeuti predlažu svakako je – masturbacija. Naime, istražite sami svoje tijelo, vidite što i kako vam odgovara kako biste bili samouvjereniji i pred sobom i pred partnerom ili partnericom. Ako osjećate da vam promjene u seksualnoj želji remete mir i sklad veze, sa svojim partnerom sudjelujte u nekoj spontanoj aktivnosti koja će vam možda pomoći da se najprije ponovno povežete na emocionalnoj razini jer emocionalno i psihičko stanje itekako utječe na ono fizičko, pa tako i na intenzitet libida.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo