Psiha

Psiha

Ako želite da vam dijete brzo progovori tepajte mu što češće

Kako bi dijete naučilo govoriti važno je da roditelj od najranije dobi razgovara s njim bez obzira na to što ono možda ne razumije. Čitajte mu ili pjevajte, a aktivnosti poput crtanja, šetanja ili kuhanja verbalizirajte kako bi ono gledajući i slušajući vas moglo učiti i “razgovarati”

Način na koji se obraćamo djeci je važan, stoji u rezultatima studije objavljene u magazinu Neuroznanost. 

Što su znanstvenici saznali? 

Znanstvenici sa sveučilišta Massachusetts i Harvarda su pojasnili kako konverzacija s bebama može pozitivno utjecati na razvoj govora i razumijevanja kod djece – bez obzira na socijalno ekonomski status roditelja. 

“Saznali smo da je najvažnija komponenta razvoja govora kod djeteta količina komunikacije s povratnim informacijama, a ne broj riječi koje čuju. ” rekao je glavni voditelj studije Rachel Romeo te zaključio kako konverzacija stvara jake veze u mozgu.

Dakle nije samo važno govoriti djetetu već ga uključiti u komunikaciju kako bi osim razvoja govora dijete usvajalo novi vokabular i dinamiku komunikacije. Prema ovom istraživanju, dijete koje odrasta u takvim okolnostima ima veće šanse da će biti socijalno i emotivno razvijeno, naučeno na slušanje, promatranje, interakciju i imitaciju. 

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo