Psiha

Psiha

Božićna priča o obiteljskom povezivanju – učite djecu zahvalnosti

Foto: Shutterstock

Blagdansko vrijeme na našim područjima godinama se doživljava kao vrijeme okupljanja obitelji, povezivanja, opuštanja i provođenja zajedničkih ugodnih trenutaka. Šarene lampice, igre u snijegu, odsustvo nastave i pokoji poklončić mnogoj djeci mame osmijeh na lice.

Iako je ovo blagdansko vrijeme fokusirano na povezivanje obitelji sve se više fokus mijenja na gomilanje materijalnih stvari.

Što dalje grebemo u konzumeristički mentalitet stvara se iluzija da je djeci sve važnije što će u ovom vremenu imati ili dobiti, možda najnoviji mobitel, lutku ili video igru.

Kupujete li previše?

Nije rijetkost da zbog užurbanosti današnjeg života mnogi roditelji ne uspijevaju odvojiti onoliko vremena za svoje najmlađe koliko bi htjeli. Često iz želje da nadoknade to vrijeme svojim najdražima kupuju sve što oni požele, a ponekad prelaze i preko svojih financijskih mogućnosti. Kroz propagiranje Božića kao sliku božićnog drvca s mnoštvom poklona ispod njega dodatno navodi djecu (i roditelje) kako je normalno da se u to vrijeme kupuje puno igračaka. Posljedično, djeca će biti zatrpana novim i sjajnim igračkama koje će okupirati njihov um vrlo kratko vrijeme.

Naravno da su djeca ushićena novim stvarima i darovi im pružaju trenutačno ispunjenje, no hajdemo vidjeti što djeca zapravo priželjkuju za Božić. Na ovu temu provedena su mnogobrojna istraživanja koja roditeljima mogu služiti kao orijentir. Mori i Narin (2011) upitale su djecu da zamisle dijete koje može imati sve što od materijalnih stvari poželi, ali ne provodi vrijeme sa svojim roditeljima onoliko koliko bi htjelo i dijete koje provodi puno vremena sa svojim roditeljima, ali ne dobiva sve što poželi. Gotovo svako dijete je odgovorilo da bi radije bilo u koži onoga koji provodi dovoljno vremena sa svojim roditeljima. Druga istraživanja potvrdila su mnogima intuitivan zaključak kako usmjerenost na ekstrinzične ciljeve kao što su materijalno bogatstvo ili popularnost neće mnogo pridonijeti zadovoljstvu životom, čak ga mogu i smanjiti. Iako će dijete na poklone sakati od sreće, malo njih će se u odrasloj dobi sjećati što je od koga dobio, već će pamtiti zajedničke trenutke provedene s obitelji.

Provođenjem kvalitetnog vremena s roditeljima dijete gradi osjećaj identiteta i pripadanja što je važan faktor u kasnijem razvoju pozitivne slike o sebi. Upravo su blagdani vrijeme kada tu povezanost možemo još više ojačati, a jedan od načina je uvesti rituale. Osim zajedničkog ručka ili večere možete uvrstiti posebne rituale koje će biti specifični baš za vašu obitelj.

Darove napravite sami

Ovisno o dobi vašeg djeteta možete zajednički izrađivati božične čestitike, ukrase ili poklone za bake ili djedove, osmisliti igre koje uključuju sve ukućane, zabundati se i otići u šetnju ili grudanje, naslikati zajedničku božičnu sliku koja će stajati ispod drvca. Važno je da aktivnosti koje osmislite radite zajedno bez drugih distraktora kao što je televizor, tablet ili mobitel. Također, božićno vrijeme je odlično da učite djecu zahvalnosti te možete ritualno svake godine skupiti stare igračke i zajedno ih darovati nekome kome je potrebnije. Na taj način pomičemo fokus s ”imanja” u ”davanje” gdje djeca razvijaju empatiju i osjećaj povezanosti s ostatkom društva.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo