Psiha

Psiha

Darovita djeca se međusobno jako razlikuju i njihov razvoj je neujednačen

Ponekad već na prvi pogled možemo primijetiti da se darovita djeca po nekim svojim karakteristikama ponešto razlikuju od svojih vršnjaka. Način na koji govore, razmišljaju ili se ponašaju nerijetko odskače od prosjeka. No, zanimljivo je da se daroviti pojedinci također i međusobno jako razlikuju.

Neki od njih će imati više izražene verbalne sposobnosti, neki će biti jaki u logičko-matematičkom području dok će neki postizati iznimne rezultate u tjelesno-kinestetičkom području. To što su jaki u jednom vidu intelektualnog funkcioniranja ne znači da su im i ostale sposobnosti visoko iznadprosječne. Naprotiv, nije neobično da darovito dijete posjeduje izniman potencijal u jednom segmentu funkcioniranja (npr. verbalno), dok su mu ostale sposobnosti prosječne ili čak ispodprosječne.

Vrlo često su darovita djeca svjesna svoje neusklađenosti

Linda Silverman je skovala termin ”neujednačeni (asikronični) razvoj” kako bi opisala ovaj fenomen. Vrlo često su darovita djeca svjesna svoje neusklađenosti. Neujednačen razvoj može biti frustrirajući jednom mališanu koji točno može zamisliti sliku u glavici koju želi nacrtati, no zbog nerazvijenih motoričkih vještina ju još ne može ostvariti. Neujednačen razvoj darovite djece posebno se očituje u razlici razvoja izvršnih funkcija i intelekta.

Rasuđivanje tj. izvršne funkcije, smještene u prefrontalnom dijelu mozga, razvijaju se sve do dvadesete godine života i zadužene su za planiranje, samoregulaciju, rasuđivanje i pozornost. S druge strane, jezik, vizualno-spacijalne i matematičke sposobnosti, glazba i motorika smješteni su u područja mozga koji se razvijaju mnogo ranije. Tako se darovito dijete u jednom trenutku može doimati izrazito samosvjesno i razumno dok se u drugom trenutku baca na pod i ponaša vrlo djetinjasto i nezrelo. Ovakva razlika u ponašanju može biti vrlo zbunjujuća za njegovu okolinu jer se od darovitog djeteta očekuje zrelije ponašanje nego od njegovih vršnjaka.

Iako nas ova djeca često iznenađuju svojim znanjem i vještinama, rasuđivanje i društvena spretnost se ne uče logikom, već vremenom i iskustvom te predstavljaju izazov svakom djetetu

Zbog njihovih osobitosti, poput emocionalne senzibilnosti, kognitivne intenzivnosti, svjesnost o vlastitoj neujednačenosti u razvoju, čestog perfekcionizma i visokih ideala nije rijetko da darovita djeca imaju većih poteškoća pri uspostavi emocionalne samoregulacije nego ostala djeca njihove dobi.

Kroz upoznavanje svojih emocija i učenjem primjerenog emocionalnog reagiranja darovita djeca stječu iskustvo i znanje kako se nositi s situacijama u kojima se osjećaju nelagodno. Centar Proventus i ove godine organizira ciklus od jedanaest radionica (jedna za roditelje, deset za djecu) koje su namjenjene upravo socio-emocionalnom osnaživanju darovite djece. Radionice će se održavati jednom tjedno s početkom u veljači 2016. godine

Više informacija možete dobiti ako se javite na: jelena@centarproventus.hr ili na 095 914 3343.

Info: U Centru Proventus radimo individualno, partnersko i grupno savjetovanje i psihoterapiju, psihološku procjenu djece od 2,5 do 17 godina te edukacije za stručnjake iz područja terapije igrom i transakcijske analize. www.centarproventus.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo