Psiha

Psiha

Evo kako pomoći djeci prevladati vrućine

Krajem školske godine i dolaskom praznika djeca se vesele izletima s obitelji, prijateljima te igri na otvorenom. No, temperature su visoke, a vi ih ne možete uvijek kontrolirati.

Kombinacija vrućine i znojenja vode do dehidracije. Tada možete osjećati mučninu i vrtoglavicu. Ako se na vrijeme tijelo ne hidratizira, posljedice mogu biti ozbiljne – hipertermija, odnosno vrlo visoka tjelesna temperatura može uzrokovati bolove u mišićima, mučnine, umor, glavobolje te dovesti do dezorijentacije ili gubitka svijesti koji označava toplotni udar. Djeca, pogotovo ona mlađa od 4 godine, osjetljiviji su na visoke temprerature jer ne izbacuju toplinu iz tijela znojenjem kao odrasli te ne piju dovoljno kako bi nadoknadili izgubljenu tjelesnu tekućinu. Donosimo vam pet načina kako spriječiti hipertermiju.

Dovoljno tekućine

Studije pokazuju kako su 2/3 djece u sportskim kampovima dehidrirana prije vježbanja. Dijete bi trebalo popiti čašu vode prije treninga ili igre. Stručnjaci ističu da bi djeca trebala popiti čašu vode prije igre i dvije čaše vode poslije igre i vježbanja.

Pažljivo birajte piće

Stručnjaci preporučuju vodu, ali i sportska pića. U vodu možete dodati i koje svježe voće jer djeca vole razne okuse pa će zbog toga sigurno htjeti piti. Izbjegavajte pića s kofeinom poput kupovnih ledenih čajeva, radije napravite domaći ledeni čaj, ili kole jer djeluju kao diuretici i djeca lakše gube tekućinu.

Potičite dijete na kretanje

Topline su vrlo teške za djecu koja nisu naviknuta na to. Treba im nekoliko dana da se naviknu, a onoj djeci koja nisu u formu, ne bave se nikakvim sportom ili su prekomjerne težine treba i do 6 tjedana. Pokušajte i vi s njima svakodnevno voziti bicikl barem 30 minuta.

Lagana odjeća

Za vrijeme sunca i toplina djeca bi obvezna trebala nositi kape i šešire te prozračnu odjeću. Najbolji izbor odjeće je ona široka, svijetle boje i tanjih slojeva.

Pripazite na vrijeme

Između 11 i 17 sati djeca ne bi trebala izlaziti na sunce. Tada su UV zrake najjače pa loše utječu na dječju kožu, a temperature su neizdržive. Ako nema potrebe zadržite ih u kući ili u hladu, ali s dovoljno tekućine u blizini. 

Kako odabrati najbolju kremu za sunčanje?

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo