Psiha

Psiha

Fotografije djece na internetu – trebaju li se objavljivati?

Mobiteli s kamerama i dostupnim internetom često nas povedu da napravimo nepromišljene poteze i u zanosu trenutka podijelimo fotografije naše djece s prijateljima i rodbinom objavljujući ih na društvenim mrežama.

Prije toga ne promislimo kome sve na taj način dopuštamo da “prelistava naš obiteljski album” i ne budemo niti svjesni kakve sve to posljedice može imati i kako na taj način narušavamo sigurnost i privatnost našoj djeci.

Stoga prije objavljivanja fotografija na svojim profilima, fotografiju pomno pregledajte i promislite o nekoliko ključnih činjenica:

Želim li da netko zna sve ovo o mom djetetu?

  • provjerite je li određena fotografije sigurna za vaše dijete. Fotografije na kojima se u pozadini otkrivaju neki podaci vezani uz dijete (npr kućni broj, adresa, škola u koju ide, klub u kojem trenira, igralište koje rado posjećuje i sl.) mogu biti izvor podataka koji se mogu iskoristiti i naštetiti vašem djetetu.

Hoće li moje dijete kad odraste biti zadovoljno što je ta fotografija objavljena?

  • razmislite jel određena fotografija poštuje privatnost djeteta. Nipošto nemojte objavljivati fotografije gole djece. Razmislite hoće li se dijete kad odraste posramit neke fotografije s obzirom da sve što se jednom objavi na internetu ostaje zauvijek lako dostupno.

Ima li na fotografiji druge djece?

  • nepisano je pravilo da se fotografije tuđe djece bez dopuštenja njihovih roditelja ne mogu objavljivati, tako da o tome vodite računa kada objavljujete fotografije s rođendana, iz igraonica, izleta, plaže i sl. Pogotovo ako te fotografije i tagirate.

Zbog svega navedenog sve škole, vrtići, klubovi, institucije trebali bi od Vas zatražiti dozvolu za objavljivanje fotografija na kojima se nalazi vaše dijete. Tada pismenim putem trebate dati suglasnost da se objave slike sa priredbi, izleta, takmičenja i raznih drugih događanja. Sve ostalo je protuzakonito.

Nemojte olako shvatiti objavljivanje fotografije na facebooku, twiteru, instagramu… Jednom objavljene fotografije dostupne su svima da s njima rade što god požele!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo