Psiha

Psiha

Genijalan način kako djeci objasniti što su virusi: Potrebno vam je samo brašno

Posljednjih tjedana na živote većine nas utjecale su informacije o širenju COVID-19 virusa.

To će možda i najviše osjetiti naša djeca jer su vrtići i škole zatvoreni, a igranja u parku i slične društvene aktivnosti su prekinute ili svedene na minimum. Često mislimo da manja djeca ne razumiju što se događa, međutim ona osjete našu zabrinutost, strah i najrazličitije reakcije odraslih oko sebe. 

Neka djeca to neće komentirati, nego će zabrinutost i strah gomilati u svojoj glavici i srcima. Druga djeca će se možda požaliti da ih boli trbuščić ili na drugi način „procesuirati“ strah koji osjete dok slušaju odrasle što govore ili čak i samo zato što osjete neizrečenu zabrinutost roditelja.

Izljevi bijesa kod djece: Što bi trebali, a što nikako ne smijete raditi kada dođe do tantruma

Mnoga djeca biti će zbunjena i uplašena novonastalom situacijom, stoga je vrlo važno objasniti što se događa bez obzira na dob djeteta. Naravno, bitno je način objašnjavanja prilagoditi dobi djeteta.

Zašto ne lagati djeci? Djeca osjete naše emocije čak i kada ih pokušamo sakriti. Kada stišamo ton dok razgovaramo na telefon o svojoj zabrinutosti, prirodno reakcija djeteta je da još više načule uši! Ukoliko smo zabrinuti, a djetetu kažemo da nismo, što mislite da će se dogoditi? Dijete, pogotovo mlađe, se može još više uplašiti i pomisliti: „to mora da je jako strašno kada moj tata/mama laže da nije zabrinut/a!“. S druge strane, kada na iskren, zreo i djetetu primjeren način govorimo o svojim emocijama, tada svojim ponašanjem učimo dijete kako zdravo izražavati osjećaje.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta što činiti:

1. Provjerite što su djeca do sada saznala

Djeca su već zasigurno čula za novi virus koji se pojavio, pogotovo ona koja idu u vrtić ili školu. Bitno je provjeriti koje informacije djeca imaju i jesu li one relevantne i istinite. Naravno, prije nego provjerite koje informacije djeca imaju, korisno je i da se vi educirate o samom virusu.Preporučamo da proučite mrežne stranice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvohttps://www.hzjz.hr/ i Ministarstva zdravstvahttps://zdravlje.gov.hr/.

2. Budite iskreni i dajte im osjećaj sigurnosti

Istina, ove dvije upute u trenutnoj situaciju za neke od nas mogu zvučati kontradiktorno. Ako je to tako, prije svega pogledajte što možete učiniti da se sami osjećate nešto mirnije. Svjesno, duboko trbušno disanje pomaže da djelujemo na naš parasimpatički živčani sustav i induciramo opuštanje i smirenje (uskoro ćemo na našoj Facebook stranici objaviti upute za takav način disanja). Budite smireni dok razgovarate sa djecom, pružite im istinite informacije i utjehu ukoliko im je potrebna. Dopustite djeci da vam postavljaju pitanja o virusu. Sigurnost ćemo djeci između ostalog pružiti i tako da im povećamo osjećaj kontrole: dok govorite o virusu, odmah recite i mjere koje činite da spriječite bolest (pranje ruku, izbjegavanje okupljanja itd.). Pitajte dijete/djecu kako se oni osjećaju u cijeloj situaciji, bitno je da im date priliku da izraze osjećaje i da im pružite sigurnost.

Kako razgovarati s djecom oko potresa? Evo što je dobro reći, a što nije

3. Stop zastrašivanju i negativnim aspektima medija

Ograničite djeci vrijeme gledanja vijesti na televiziji i društvenim mrežama. Najkorisnije je da pažljivo odabrane i točne informacije o virusu dobiju upravo od vas.

4. Prilika za edukaciju: upotrijebite slikovnice i crtiće

Jasno objasnite djeci što su virusi i bakterije, gdje žive, kako se prenose (najviše kašljanjem i dodirom) te kako se možemo zaštiti. Za najmlađemožete koristiti zabavnu i edukativnu slikovnicu sa prozorčićima: „Što su bakterije i virusi?“.

Za starije je zanimljiv francuski crtić “Moje tijelo” u kojem se na djeci prihvatljiv način objašnjavaju sve funkcije cijeloga ljudskoga tijela, ne samo ponašanje virusa i bakterija. Glavni glumci su eritrociti, leukociti, bakterije, virusi i sl. Kroz svaku epizodu se djeci otkriva kako se razvija i kako funkcionira ljudsko tijelo, istovremeno ukazujući na sve opasnosti sa kojima se organizam suočava, kao i na značaj odgovornosti i svjesnosti prema zdravlju i zdravom načinu života.

5. Kako lako usvojiti pravilno pranje ruku

Objasnite djeci kako oprati ruke pravilno. Preporuča se pojačano pranje u trajanju od 20-30 sekundi. Koristan način da djeci dočaramo trajanje 20 sekundi i učinimo pranje ruku zabavnim je da dva puta otpjevaju pjesmicu „Sretan rođendan ti“, ali koristeći stih „Perem ruke sad ja“. Starija djeca mogu koristiti njima interesantne i moderne načine poput aplikacije na mobitelu. Moje malo dijete voli pjevati „Eci peci pec“ i onda još doda neki (ponekad baš duhoviti) nastavak! Naravno, možete koristiti i neku drugu pjesmicu ili još bolje, izmisliti vašu. Najslađe je svaki puta promijeniti kraj i tako iskoristiti priliku da se zabavite!

6. Podsjetnici na higijenu

Kada nam je nešto novo, svima nam pomognu podsjetnici. Zajedno sa djecom, lijepite podsjetnike za pranje ruku na neka mjesta kao što su kod ormarića sa cipelama, u kupaoni, na stol,… Ruke je potrebno prati kada se god dođe iz vana, nakon upotreba wca, kašljanja, kihanja, brisanja nosa, dodirivanja puno stvari, prije jela itd. stoga je bitno da djecu podsjećate na pranje ruku, posebno one najmlađe. Odajte priznanje djeci za držanje uputa o pojačanoj higijeni.

7. Prevencija širenja virusa kroz igru

Virusi nisu vidljivi golim okom pa je njihovo širenje najbolje djeci objasniti na slikovit i zabavan način. Donosimo korisnu aktivnost, a sve što vam treba su šljokice, brašno ili neki začin.

Upute:

  • Stavite šljokice/brašno/začin (predstavljaju viruse) u ruke djeteta i neka s takvim rukama dodiruju usta, lice, neki predmet, rukuju se s vama,… zatim zajedno prokomentirajte kako se virusi lako prenose i šire. (Ukoliko su ruke jako suhe, možete ih vrlo malo ovlažiti kako bi se npr.začini mogli lagano zalijepiti i prelaziti s ruke na ruku, kao kada su nam ruke lagano znojne).
  • Nakon toga skupa operite ruke i promatrajte koliko je važno dugo i temeljito istrljati ruke kako bi se svo brašno/virusi skinuli.
  • Djeci ovo može biti veoma zabavan eksperiment pri kojem na slikoviti način mogu i u najmlađoj dobi razumijeti širenje virusa.
  • Brašnom se možete koristiti i kako bi prikazali djeci širenje virusa koje se događa kihanjem. Jednostavno stavite brašna u dlan i puhnite. Prokomentirajte koliko daleko su se virusi i bakterije proširile.

8. Rutina daje sigurnost

Obzirom da su sada djeca prisiljena većinu dana provesti na drugačiji način nego im je uobičajeno, važno je odrediti plan obroka, aktivnosti i igranja te spavanja, tj. držati se rutine kako bi se djeca osjećala sretno i sigurno.Iskoristite ovo vrijeme za druženje sa obitelji za što često nemamo vremena. Igrajte se sa djecom, pričajte, gledajte stare slike, smijte se i zabavljajte! Svjesno i namjerno unesimo lakoću i zabavu (i sebi i djeci)!

9. Kontakt s vršnjacima

Omogućite djeci da su i dalje u kontaktu sa svojim prijateljima. Neka razgovaraju telefonom (imajte na umu da to može puno značiti i predškolcima), formiraju viber i on-line grupe ali pod vašim nadzorom.

10. Poticajne igre

Svaki roditelj želi da mu je dijete sretno i uspješno. Postoje još mnoge zabavne i korisne aktivnosti koje možete raditi kod kuće sa djecom, a da uz to što su zanimljive ujedno i potiču razvoj potencijala djeteta! Pratite našu Facebook stranicu Centar za osobni i profesionalni razvoj „Sreća“ na kojoj će naš tim stručnjaka,koji provode radionice za malu djecu kao i djecu predškolske i školske dobi, redovito objavljivati nove ideje kako bi vama i vašoj djeci ove dane izolacije olakšali i učinili korisnima i što je najvažnije zabavnima.

Znate li kako se igrati sa svojim djetetom? Nemojte to samo “odraditi, već uživajte

Priredile: Gordana Galetić, magistra socijalne pedagogije i psihoterapeutkinja YvetteKalaba, magistra psihologije Centar za osobni i profesionalni razvoj „Sreća“

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo