Psiha

Psiha

Kako da prvi tjedan škole prođe bez muke?

Tisuće djece kreću uskoro u školu, neki nastavljaju obrazovanje u srednjim školama, a neki upisuju tek prvi razred.

No, taj stres ponovnog ciklusa odlaska na nastavu i učenja nije samo stres za tu djecu, nego je stres i za roditelje. Roditelji trebaju pripremiti djecu, kupiti im novu odjeću i opremu za školu. Također, potrebna je i psihička priprema jer se nije uvijek lako odvojiti od svoje djece, shvatiti da rastu i da je vrijeme da ih pustimo u novo iskustvo. Zato vam donosimo nekoliko savjeta kako ćete se lakše nositi s ovom avanturom.

Savjeti

1. Normalno je da će vaše dijete biti prestrašeno i nervozno. Smislite neki tajni signal kojim ćete djetetu pokazati da ga volite poput stiskanja prsta. Ovo je osobno i privatno te se nitko neće osramotiti.

Majka iskreno: evo što učiniti kako bi se djeca pristojno ponašala u restoranu

2. Nemojte djetetu dati bocu s pićem koju ne može otvoriti. Ali ni neku neobičnu i novu hranu, možda im se neće svidjeti.

3. Ima li vaše dijete neke zdravstvene probleme, profesori i učitelji to obavezno moraju znati.

4. Označite svu odjeću i opremu. Tako ako dijete nešto izgubi, može se pronaći vlasnik.

5. Svaki dan ispraznite torbu. Pregledajte jesu li pojeli i izbacili svu hranu i sokove, ali i kako biste provjerili imaju li zadaću i poruke profesora.

6. Postoji mogućnost da najmlađi budu umorni nakon škole, i njima je to šok. Pustite ih neka odmore, a možete i vi s njima.

Ovih 7 stvari bi učitelji htjeli da znate prije nove školske godine

7. Neka oba roditelja vode djecu u školu, možda ondje i vi upoznate nove prijatelje

8. Kada ostavite dijete u školi objasnite im kako ćete se vratiti po njih i to na istom mjestu gdje ste ih ostavili. Ovako maleni osjećaju olakšanje da će mama i tata biti tu ubrzo.

9. Ne brinite suze su nešto sasvim normalno. Djeca vas i dalje vole i niste loš roditelj zato što ste ih ostavili i otišli.

10. Zabavite se svako jutro i nemojte plakati sve dok ne sjednete u auto. Sve je to sasvim normalno i u redu. Svi smo to prošli, zamislite kako je to samo još jedna životna avantura za vas i njih. 

Kako da povratak u školu bude bezbolan i za roditelje?

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo