Karakteristike snažnih obitelji - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Karakteristike snažnih obitelji

U današnje vrijeme brojne obitelji suočavaju se s različitim neugodnim situacijama kao što su razvodi, različite ovisnosti, nesnalaženje u odgoju djece, agresivno ponašanje, depresije i druge psihičke ili fizičke poteškoće. Ako se zapitamo koji faktori mogu doprinijeti tome da neka obitelj bude nesretna sigurno ćemo ih se sjetiti mnogo. No, znamo li koji su faktori važni u izgradnji sretne, zadovoljne i snažne obitelji?

To pitanje su si postavila i dva američka istraživača, John DeFrain i Nick Stinnet, koji su odlučili prikupiti podatke od 3000 obitelji koje su okarakterizirane kao snažne odnosno čiji su članovi bili zadovoljni svojim brakom te odnosom koji imaju s djecom. Iz prikupljenih podataka izvojilo se sljedećih šest karakteristika koji u najvećoj mjeri doprinose tome da obitelj bude sretna i jaka.

1. Predanost obitelji

Kada članovi obitelji sa zadovoljstvom ulažu vrijeme i energiju da bi imali što bolje i što zdravije odnose u obitelji te stavljaju obitelj na prvo mjesto može se reći da su predani svojoj obitelji. U takvim obiteljima svakom je članu važna dobrobit i sreća ostalih članova obitelji. Iako je za očekivati da će neka druga područja života (npr. posao) oduzimati puno dragocjenog vremena, energije i fokusiranosti roditelja na obitelj ipak je moguće ostati predan obitelji. Naime, članovi snažnih obitelji ne očekuju savršenstvo od ostalih članova obitelji već ih prihvaćaju takvima kakvi jesu, a prihvaćaju i svoje zadatke i odgovornosti te funkcioniraju kao tim. Također, smatraju kako su vlastiti osjećaji, ali i oni drugih članova obitelji važni no svjesni su da se osjećaji mijenjaju (npr. naljutimo se na nekoga pa se odljutimo, netko nas rastuži pa mu oprostimo) tako da je predanost obitelji konstantna i neovisna o trenutnim osjećajima.

2. Zajedničko provođenje vremena

Članovi snažnih obitelji provode puno vremena zajedno. Ipak, osim količine provedenog vremena važno je da to vrijeme bude kvalitetno provedeno tako da, ukoliko i nemaju puno vremena, da ono vrijeme koje imaju provedu fokusirani jedni na druge i uživajući u zajedničkim aktivnostima. Mogu zajedno nešto raditi, igrati se, pohađati radionice ili neke slobodne aktivnosti, zajednički planirati, zajednički objedovati…

3. Cijene jedni druge

Osjećaj da smo cijenjeni od strane neke druge osobe potreban je svakome. U komunikaciji snažnih obitelji ne koristi se sarkazam već se daju iskreni komentari usmjereni na pozitivne stvari kod svakog člana obitelji. Jako je važno uočavati, istaknuti i cijeniti pozitivna ponašanja ili osobine ostalih članova obitelji. Potrebno je pokazati da se njihova ljubaznost, vrijednost, dobrota, trud, hrabrost i ostale uočene kvalitete ne podrazumijevaju već da ih cijenimo i da smo im na njima zahvalni. Zahvaliti nekome za nešto lijepo što je učinio ili iskazao zaista nije teško, a drugoj strani će puno značiti te će poboljšati i učvrstiti vaš odnos.

4. Komunikacija

Dobra komunikacija stvara osjećaj prihvaćanja, smanjuje frustracije zbog nesporazuma te umanjuje mogućnost obiteljskih kriza. Važno je imati na umu da nije dobro pretpostavljati koje je značenje nečega što nam je rečeno već da je puno bolje provjeriti jesmo li dobro shvatili tako što ćemo tražiti da nam se pojasni ili pak tako da sami kažemo kako smo to razumjeli i provjerimo je li to poruka koju nam je osoba htjela prenijeti. Snažne obitelji shvaćaju da se dobra koumunikacija ne javlja sama od sebe već da ju je potrebno uvježbati, a to zahtjeva uloženo vrijeme i strpljenje. Također, da bi komunikacija bila efikasna potrebno je da se svatko u obitelji osjeća dovoljno slobodno da izražava ne samo svoje misli, ideje i mišljenja, nego i svoje osjećaje – naravno, na konstruktivan način.

5. Duhovna ispunjenost

Duhovnost se u ovom kontekstu odnosi na naš brižni dio koji promiče dijeljenje, ljubav i suosjećanje s drugima. Za neke obitelji to je vezano uz zajedničko pripadanje nekoj religijskoj zajednici, a za neke se duhovnost manifestira kroz brigu za druge ili življenje prema visoko moralnom zakonu. Snažne obitelji svakodnevno izražavaju i promiču svoju duhovnu dimenziju. Te obitelji uvježbavaju ono što nalaže njihov sustav vrijednosti.

6. Nošenje s kriznim situacijama

I snažne obitelji nailaze na brojne probleme i izazove. Za razliku od slabih obitelji koje se nerijetko i rapadnu kada naiđu na neku veću krizu, snažne obitelji pronalaze načine kako da krizu zajedno savladaju. Naime, zajedništvo koje vlada u snažnim obiteljima u trenutcima krize postaje još istaknutije što obitelj čini još otpornijom. Dakle, krize mogu poljuljati snažne obitelji, ali se one od toga ipak oporave i zajednički nastavljaju dalje.

Važno je naglasiti kako se ove karakteristike u obiteljima nisu javile same od sebe već su sudionici istaknuli da je bilo potrebno uložiti trud u njihovo razvijanje te da su se one pojavile kao rezultat posvećene pažnje i uvježbavanja.

Filijalna terapija igrom je jedan od dobrih oblika kako roditelji mogu naučiti određene vještine i tako osnažiti svoju obitelj. Ovaj oblik terapije igrom može se naučiti kroz individualne ili grupne programe. Jedan grupni program pod nazivom “Terapija igrom za roditelje” počinje u srijedu 16.10.2013. u Centru Proventus.

Više informacija potražite na www.centarproventus.hr.

Autorica članka: Tea Knežević, magistra psihologije, praktičarka terapije igrom

 

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo