Psiha

Psiha

Liječnica otkrila zbog čega najčešće djeca dolaze u njenu ordinaciju, ali i u kakve sve mitove roditelji vjeruju

Djeca do treće godine svog pedijatra ili hitnu službu posjete i do desetak puta godišnje, i to najčešće zbog bolesti gornjih dišnih putova.

Upale uha, grla, krvarenje iz nosa ili laringitisi kao po pravilu započinju naglo, nenajavljeno, obično vikendom, na ljetovanju ili zimovanju i predstavljaju izvor frustracija i za roditelja i za dijete.

A mladi roditelji nerijetko budu iznenađeni kada ih liječnici vrate iz ordinacije samo s uputom za čišćenjem nosića, snižavanjem temperature, unosom veće količine tekućine i praćenjem stanja djeteta. U priručniku za roditelje pod nazivom “Zajedno kroz dječju otorinolaringologijuizv. prof. prim. dr. sc. Željka Roje odlučila je mladim roditeljima pomoći da prepoznaju kada je vrijeme za odlazak k liječniku, a kada problem mogu riješiti sami ili ga čak i spriječiti.

Dr. Željke Roje se više od 20 godina usavršavala na području otorinolaringologije u Hrvatskoj i inozemstvu, a nebrojene je sate provela s djecom i roditeljima u ambulanti. Inspiracija za pisanje priručnika, koji se može kupiti putem stranice biramzdravlje.hr, mali su joj pacijenti i zbunjeni roditelji te želja da im pomogne brzo i stručno.

Imate dijete do 12 godina? Ovo su aktivnosti u koje trebate uključiti najmlađe

Što vas je potaknulo na pisanje ovog priručnika za roditelje?

Oduvijek mi je bilo jasno da je edukacija najvažnija u prevenciji i liječenju bolesti. Ali edukacija se ne odnosi samo na medicinske profesionalce već i na laike. I zato nije dovoljno biti samo profesor na medicinskom fakultetu i poučavati studente i medicinske sestre već treba poučiti “običnog čovjeka” kako se brinuti o vlastitom zdravlju i zdravlju svojih najmilijih. Valja poučiti i farmaceuta koji je često prva crta „bojišnice“ i osoba kojoj se obraćaju zabrinuti roditelji u želji da izbjegnu dugotrajno čekanje u ordinaciji i slično. Dugogodišnja praksa posebno u području dječje otorinolaringlogije pokazala mi je da u svakodnevnoj komunikaciji s roditeljima nailazim na brojne probleme koji su vezani za (ne)razumijevanje onoga što se njihovu djetetu događa, o kakvoj se bolesti ili stanju radi i kako utjecati na to da se problem riješi. Uporno ponavljajući iste rečenice, crtajući sheme kako izgleda nešto u području glave i vrata vraćala bih se iz ambulante iznemogla i bez glasa, a na sljedećoj kontroli bih shvatila da me roditelji nisu baš dobro razumjeli i da zbog toga nisu provodili terapiju na adekvatan način. To je i razumljivo jer roditelj je u stresu za boravka u ordinaciji, često dijete plače, želi ići kući i ne može se koncentrirati na ono što mu pokušavate objasniti. I zato se rodila ideja da ostanu ti savjeti negdje zapisani i da ih roditelji u miru, kada dođu kući, pročitaju i prisjete se onoga što sam im govorila i to povežu u jasnu cjelinu. U svijetu je napisano puno ambicioznih priručnika, na internetu možete pronaći sve što treba (i ne treba), ali ciljani savjeti o jednom malom segmentu prilagođeni lokalnim uvjetima i okolnostima, temperamentu i karakteru stanovnika uvijek nađu svoje čitače i slušače.

Zbog čega najčešće danas djeca i roditelji dolaze u vašu ordinaciju?

Djeca najčešće dolaze zbog poremećaja disanja na nos, čestih upala grla i uha, oslabljenog sluha, alergijskih smetnji, poremećaja disanja tijekom spavanja… Posebni izazov su djeca s usporenim razvojem govora, koja su često u obradi zbog pervazivnog poremećaja, a zapravo se radi o poremećaju sluha zbog banalne začepljenosti Eustahijeve cijevi zbog uvećane treće mandule što se uspješno kirurški liječi. I onda za dva mjeseca uđe dijete na kontrolu i kaže: „Dobar dan. Kako ste?“ Dijete koje do pred tri mjeseca nije govorilo, doimalo se nezainteresirano, odsutno… a ono je samo jako loše čulo i zato se izoliralo od okoline i zato nije razvijalo govor… To su neke divne stvari koje vam se događaju pred očima. Naravno da ima i ružnih priča, ali o tome bolje ne govoriti jer smo ionako zatrpani lošim vijestima u posljednjih godinu dana.

Imate li dojam da roditelji danas više ‘paničare’ zbog dječjih tegoba nego što je to bilo prije nekoliko desetljeća?

Ja radim ovaj posao 30 godina i ne mislim da više paničare. Ali, imaju puno više informacija zahvaljujući medijima i elektroničkim mrežama, što je dvosjekli mač. Često smo u poziciji razbijati tabue i pogrešna tumačenja stvari koja se pročitaju na internetu. Ono što se jasno primjećuje jest želja za savršenim zdravljem, što je gotovo nemoguće. Savršene fotografije sretne djece, prelijepih i sretnih mama i tata, a zapravo fotoshopiranih ljudi, svakodnevno nas bombardiraju i stvaraju privid bajke. Međutim, realni je život nešto drugo. Prepun je zamki za zdravlje, prepun je kroničnih stanja s kojima živimo od malih nogu (alergije, intolerancija, smetnje sluha…) koje nisu osuda, već dio nas i s kojima možemo ostvariti kvalitetan i pun život pridržavajući se propisane terapije i savjeta.

Najčešći mitovi iz ordinacije

Alergija je pad imuniteta pa dajem djetetu svašta za poboljšanje imuniteta!

Pogrešno! Alergija predstavlja snažan nenormalan imunološki odgovor na krive podražaje. Imunološki sustav reagira na alergene iz zraka ili hrane, umjesto na bakterije i viruse.

Pojačivači imunosnog odgovora mogu pogoršati osnovnu bolest!

Došli smo da se djetetu operiraju angine jer je slab, blijed, ništa ne jede!

To nije indikacija za operaciju! Indikacije su jasno određene našim službenim smjernicama koje su izdane prošle godine. Nisu angine za sve krive!

Ne želim da se djetetu operiraju angine jer nikada nije imao upalu!

Najčešći razlog operacije trećeg krajnika i tonzila su poremećaji disanja tijekom spavanja (hrkanje i apneja). Vaše dijete ne mora imati nijednu upalu grla , a ima legitimnu indikaciju za kirurško liječenje.

Dijete ima česte upale srednjeg uha i ne smije močiti uho!

Pogrešno! Dapače! Srednje uho pripada nosu i poželjno je intenzivno kupanje i ronjenje u moru u cilju otvaranja eustahijeve cijevi!

Izljevi bijesa kod djece: Što bi trebali, a što nikako ne smijete raditi kada dođe do tantruma

Foto: Arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo