Mama, tata... trudna sam! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Mama, tata… trudna sam!

U adolescentskim godinama trudnoća kćeri najčešće nije najsretnija vijest za njene roditelje. Bez obzira na vjeru, socijalno stanje ili strogost u obitelji, roditelji se nekada doista ne znaju snaći u ovoj situaciji. Kako se odnositi i što savjetovati pitanje je na koje više od desetak tisuća roditelja na svijetu ne zna odgovor.

U trenutku ostajete zapanjeni riječima vaše kćeri. Niste sigurni šali li se, je li prvi travanj ili neka od njenih novih new age pošalica ili trikova. Zapravo, u dubini ipak se nadate da je nešto od navedenog. Kada stvar postane ozbiljna i dalje ste u šoku. Nemoguće! Vaša kćer, koja je do sad bila mirno dijete, susjedima omiljena, a u školi nizala petice je… trudna?

kPitanja: Pa kako, zašto, kada i s kim samo su neka od pitanja na koje imate pravo znati odgovor. No nemojte previše zadirati u privatnost i detalje, osim ako ona sama ne odluči progovoriti o sitnicama. Dajte svom djetetu do znanja da je i ona sama dijete. Provjerite je li svjesna onog što slijedi i kako će, ukoliko se za to odluči, uspjeti uskladiti školske i majčinske obaveze.

Odluka – Najčešće pitanje kod ovog slučaja je upravo to. Roditi ili ne? Bez obzira kakvi bili vaši stavovi prema nerođenom djetetu, bilo bi dobro saslušati što vaša kćer ima za reći o svojim željama. Objasnite joj, da što god ona odlučila, bit ćete uz nju, i pokušati maksimalno pomoći. No s druge strane, nemojte joj dati do znanja da je trudnoća u njenim godinama najpametnija stvar, te da ste vi presretni zbog toga. Kako god da okrenete i dalje ste njeni roditelji, i smijete joj davati kazne koje zasluži. Bez obzira koliku ste razinu strogosti do sad primjenjivali, vrijeme je da postrožite režim. S jedne strane budite brižni i zaštitnički raspoloženi prema njoj i djetetu, no s druge strane joj pokažite da se sama dovela u tu situaciju i da joj neće biti lako bez vaše podrške, novca i pomoći. S vaše strane sasvim je u redu i dalje zahtijevati pristojnost, odlične ocjene, ali i izlaske do 11 sati navečer, za uzvrat, vi ćete biti spremni pomoći joj oko djeteta, odgoja i majčinstva.

Stručnjak – Ukoliko doista ne znate kako reagirati, što reći i kako dalje krenuti, te što savjetovati kćeri za koju ste mislili da poznajete, postoji idealno rješenje. Danas postoje mnoge ustanove koje pomažu mladim majkama te su im spremne dati određeno znanje, upozorenja i uputiti ih u ono što slijedi. Od trenutka kada upišu tečaj, pa sve do kraja trudnoće oni će se pobrinuti da se vaša kćer osjeća sigurno, ali joj i objasniti da pozicija u koju stavlja svoje roditelje nije nimalo privlačna.

kŠto je tu je – Prošlost ne možete promijeniti i morate se pomiriti s njenom odlukom. Nipošto nemojte zahtjevati da napravi pobačaj jer takav čin može ostaviti trajne moralne, te fizičke posljedice. S druge strane nemojte ju tjerati da zadrži dijete ukoliko ga ona ne želi.

Problematičnost – Dijete u tinejdžerskim godinama je doista hrabar pothvat, te se morate pripremiti na sve što dolazi. Kako za vas, tako i za vašu kćer. Buđenje usred noći, dojenje i mijenjanje pelena nije lak posao ukoliko je majka neodgovorna, nezainteresirana i lijena. Objasnite svojoj kćeri da vi nećete raditi njen posao umjesto nje i da od sada slijede moralne discipline kako bi se njeno ponašanje popravilo. Pratite njeno ponašanje, razgovarajte češće i budite uz nju koliko je moguće. Ukoliko ona odluči zadržati prinovu, ali ne pokazuje nikakav interes za dobrobit djeteta (puši, opija se, nezdravo se hrani, ne ide redovito kod ginekologa, na ultrazvuk…) ukinite joj novčane resurse, prestanite joj prati, kuhati i peglati, te joj primjerom pokažite kako se ona trenutno odnosi prema djetetu.

Nemojte kriviti sebe zbog života vaše kćeri, osim ako prethodno niste imali roditeljski razgovor oko trudnoće. Ukoliko je vaša kćer imala idealne ocjene, ponašanje i bila je primjer drugima, te niste imali potrebu razgovarati s njom o tome, također nije vrijeme da se krivite. No ako vaša kćer već duže vrijeme pokazuje nasilnost, opija se, druži se sa sumnjivom djecom i ostaje vani do sitnih sati, a vi niste učinili ništa da bi se to promijenilo, vrijeme je da počnete raditi na svom djetetu. S tinejdžerom se mora razgovarati, dijeliti interese, no ne ga i razmaziti. Zato, bez obzira smatrate li sebe krivim ili ne, možda je vrijeme da se, kao cijela obitelj obratite stručnoj osobi, te uvidite gdje nastaje problem i zašto.

 

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo