Mamama pandemija zakomplicirala svakodnevicu, ali danas imaju bolje odnose s djecom nego prije pandemije - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Mamama pandemija zakomplicirala svakodnevicu, ali danas imaju bolje odnose s djecom nego prije pandemije

Shutterstock

U periodu od ožujka do svibnja 2021. godine, putem društvenih mreža provedena je anketa kojom se željelo ispitati razmišljanja majki o njihovom iskustvu tijekom globalne pandemije.

Sveukupno je sudjelovalo 677 sudionica, od kojih je 78.6% zaposlenih, a 19.4% dolazi iz sela i manjih sredina. 

Koliko se mamama činilo kompliciranije ispuniti dnevne obaveze u odnosu na vrijeme COVID krize? 44% sudionica izjavilo je da im je to bilo kompliciranije, 13% puno kompliciranije, dok je 35.6% sudionica izjavilo da se odnos dnevnih obveza nije promijenio. 47.7% sudionica smatra da sada ima više obaveza u odnosu na ranije, pokazalo je istraživanje Mama kako si? 

Rezultati pokazuju da se većina majki dobro snalazi (73% uglavnom dobro, 18.3% odlično). Isto tako 35% sudionica ne osjeća sigurnost tijekom ove krize. 20% sudionica ne zna procijeniti osjećaju li sigurnost ili ne. Više od 70% sudionica smatra da na poslu nemaju nikakvu prednost u odnosu na zaposlenike koji nisu roditelji – tijekom pandemije.

Tijekom konferencije Mame&klinci raspravljalo se o ovim podacima sa stručnjacima panela „Utjecaj pandemije na kvalitetu života majki“.

Mag.paed.soc Ivana Šešo istaknula je činjenicu da različite obitelji nemaju iste uvjete kod kuće; niti isti broj prostorija, niti isti broj djece, niti iste tehnološke mogućnosti na koje nažalost nismo bili potpuno senzibilizirani tijekom pandemije.

Prof. geografije Dejan Nemčić istaknuo je i važnost komunikacije s roditeljima od strane učitelja kako bi dobili bolji uvid u njihovu situaciju i pomogli djeci postići dobre školske rezultate. Psihologinja i psihoteraputkinja Mia Roje Đapić istaknula je i važnost dodatnih istraživanja kako bismo dobili jasnije rezultate o pravom utjecaju pandemije na mame i roditeljstvo. 

Majke su upitane i o njihovom odnosu s djecom tijekom pandemije. 46.1% majki smatra da je pandemija imala utjecaj na odnos s njihovom djecom, i to 62.2% smatra da je taj odnos bolji nego ranije. Nažalost, 37.8% uočava da je njihov odnos lošiji nego ranije. 

A što bi majkama pomoglo da se osjećaju sigurnije; u izboru među sigurnosti na poslu, više pomoći oko djece ili više financija, 30.7% majki izjavilo bi da bi im sve navedeno pomoglo. 21.9% bi pomoglo više pomoći oko djece, 9.9% sigurnost na poslu, a 27.2% više financija. 9.9% izjavilo je da bi im pomoglo nešto drugo, a neke od tih stvari su i navele. 

Među tim odgovorima, najviše je onih koji spominju prestanak pandemije ili povratak u normalan život. Mnoge se mame slažu da bi im pomogao prestanak medijskog izvještavanja o pandemiji, ili promjena izvještavanja prema malo pozitivnijim informacijama. Nekoliko mama ističe da bi im pomogla psihološka pomoć, više vremena za sebe ili više kontakta s obitelji. Brojne se mame slažu da bi im pomoglo znati da je većina populacije procijepljena. 

Kada su mame pitali osjećaju da li im je potrebna psihološka pomoć, čak 48% je izjavilo da da. Međutim, samo 14.7% od tih majki je potražilo takvu pomoć. 63.3% majki nije ju potražilo jer smatra da mogu same izdržati, a 16.8% si ju ne mogu priuštiti.

Na kraju, jesu li mame sretne? 66.8% izjavilo je da su sretne, unatoč svemu. 20.7% je jednostavno reklo „da, sretna sam“. 12.7% majki se ne osjeća sretno. 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo