Psiha

Psiha

Na moru bez mame i tate: kako odabrati najbolji ljetni kamp?

Ljetni praznici donose školarcima i njihovim roditeljima zasluženi predah od brojnih školskih obveza, ali pred mnoge stavljaju novi problem – kako djetetu zaposlenih roditelja osigurati nezaboravno ljeto kakvo zaslužuje?

Uz godišnji odmor koji u najboljem slučaju traje od 2 do 3 tjedna i bez bake na moru teško se organizirati, ali ipak nije nemoguće. Na tržištu je posljednjih godina sve više tzv. „ljetnih kampova za djecu“ koji nude sedmodnevno ili duže ljetovanje za djecu od 7 do 14 godina, a često su ljetovanja tematski obojana pa roditelj i dijete mogu birati između kampa za učenje stranih jezika, sportskog kampa, a unazad nekoliko godina sve su popularniji i znanstveni kampovi za klince. Evo što najčešće nude organizatori ljetovanja za djecu i na što treba obratiti pozornost.

Sigurnost i pouzdanost na prvom mjestu

Kad roditelj razmišlja o tome hoće li prvi put u životu svoje dijete poslati samo na ljetovanje na prvom mjestu bit će mu sigurnost djeteta, zatim će potražiti detaljne informacije o smještaju i prehrani, a ovisno o djetetovim navikama i interesima birat će između programa koje različiti kampovi nude. Sigurnost je poprilično nategnut pojam kad govorimo o kampovima u kojima na jednom mjestu boravi nekoliko stotina djece bez roditeljskog nadzora. Zato je najvažnija stvar koju trebate provjeriti osoblje s kojim će vaše dijete provesti sedam dana. Animatori i edukatori okosnica su svakog kampa za djecu i mogu učiniti ljetovanje nezaboravnim čak i ako su hrana i smještaj daleko od pet zvjezdica, a s druge strane uz sav komfor koji ste možda skupo platili nedovoljno educirani i nezainteresirani animatori mogu djetetu pokvariti dojam o ljetovanju.

Na vama je da od organizatora putovanja tražite podatak o tome koliko će animatora i edukatora biti u kampu s obzirom na broj djece, a imate pravo tražiti i potvrde o njihovoj stručnosti. Također, bolje je unaprijed saznati s kojim prijevoznikom djeca putuju do odredišta te što sve pokriva osiguranje koje ćete platiti. Ugovor s organizatorom također će pridonijeti osjećaju sigurnosti – dobro ga proučite, nemojte samo na brzinu potpisati. Ipak se radi o vašem djetetu.

A je li netko pitao učenike? – knjiga o učenju koju su napisali osnovnoškolci

Smještaj i program u kampovima

Pokušajte se ne opterećivati pretjerano sa smještajem u kampu, naravno, pod uvjetom da isti zadovoljava higijenski minimum. Uglavnom možete birati između kampova u kojima djeca dijele zajednički šator, poput onoga u kampu Šimuni na otoku Pagu ili su smješteni u bungalovima kao u međunarodnom kampu za djecu na otoku Šolti. Kamp Eklata u Zaostrogu nudi smještaj u hostelu, a među roditeljima je vrlo popularan i Camp California u Pakoštanima koji također nudi smještaj u bungalovima okruženim prekrasnom borovom šumom. Svi navedeni kampovi imaju bogatu tradiciju i stranice na kojima možete pronaći sve detalje vezane uz termine kampa, smještaj, prehranu i vrlo raznoliki i bogati program koji nude. Ono što je svima zajedničko jest da zbog velikog interesa svoj termin morate rezervirati na vrijeme, pogotovo u periodu od 20. lipnja do 10. srpnja.

Uši – mitovi o malim napastima

Cijene kampova

Trošak ljetovanja u dječjem kampu nije zanemariv, ali organizatori se trude izići u susret roditeljima te nude različite oblike plaćanja, među kojima je i obročno plaćanje što može olakšati odluku roditelja koji ionako planiraju zajedničko ljetovanje s djetetom u kasnijim terminima. Najpovoljniji je kamp Eklata u Zaostrogu u kojem vaše dijete, ovisno o terminu, može tjedan dana ljetovati već za 1500 kuna, a u ostalim kampovima cijene se – opet ovisno o terminu – kreću od 2000 do 2600 kuna. Cijenom se ističe Camp California koji je namijenjen roditeljima dubljih džepova, a u svojoj ponudi naglašava da se radi o međunarodnom kampu kojeg posjećuju djeca iz cijelog svijeta zbog čega se kompletna komunikacija odvija na engleskom jeziku, a osiguravaju jednog stručnog edukatora na pet polaznika. Cijena ovog kampa kreće se između 5 i 13 tisuća kuna.

Neka ljetovanje bude nezaboravno!

Neovisno o tome za koji se kamp odlučite, važno je dijete dobro pripremiti na naove uvjete, pogotovo ako prvi put odlazi bez vas na ljetovanje. Evo nekoliko korisnih savjeta kako djetetu učiniti ljetovanje bez roditelja nezaboravnim:

  • Ako vaše dijete teže sklapa prijateljstva, pokušajte dogovoriti s drugim roditeljima pošaljete djecu grupno na ljetovanje grupno.
  • Prođite s djetetom detaljno program kampa – neka zna što ga očekuje kako bi bilo što manje neugodnih iznenađenja.
  • Objasnite djetetu da su edukatori u kampu „glavni“ i da treba surađivati s njima. Teško će moći istjerati svoju volju u tako velikoj skupini djece.
  • Pobrinite se da dijete na kamp otputuje zdravo i u dobroj formi, a voditeljima kampa napomenite sve važne podatke o svom djetetu (alergije, lijekovi, noćni strahovi, mogućnost mokrenja u krevet …) da biste se na vrijeme osigurali od mogućih nevolja.
  • Ako vas dijete za dva – tri dana plačući nazove da želi da dođete po njega nemojte odmah pojuriti već pokušajte prvo s edukatorom riješiti problem na sveopće zadovoljstvo. Ukoliko se dijete ne predomisli ni sljedeći dan otiđite po njega ako ste u mogućnosti. Možda još nije dovoljno zrelo za ovaj tip odvajanja od roditelja.

Što biste trebali znati o plijesni na dječjim igračkama

Usmena predaja

Nije loše raspitati se kod prijatelja i poznanika i saznati njihova iskustva s ljetnim kampovima, ali nemojte to uzeti kao glavni orijentir. Razmislite malo o njihovim navikama i navikama njihove djece – možda se razlikuju od vaših zbog čega vam ne mora odgovarati ono s čime su oni oduševljeni i obratno.

Prijelazno razdoblje

Još uvijek niste spremni punih sedam dana odvojiti se od djeteta, ali i dalje imate problem kako mu popuniti vrijeme dok ste vi na poslu. Riješenje su sve popularniji kampovi koji funkcioniraju po principu „dnevnog boravka“. Ovi kampovi obično traju 5 dana, od ponedjeljka do petka, a djeca su pod stručnim nadzorom u periodu od 8 do 17 sati.

Zbog velike potražnje, ponuda ovakvih kampova u stalnom je porastu pa možete birati različite sportske kampove koji uključuju boravak u prirodi, na bazenima ili brojnim sportskim terenima, a ukoliko vaše dijete nije sklono sportu ili želite malo proširiti njegove horizonte na raspolaganju su vam i znanstveni kampovi te različite umjetničke radionice ili kampovi koje organiziraju brojne kulturne institucije, najčešće muzeji.

Cijene ovih petodnevnih kampova kreću se između 500 i 800 kuna, a prijavljujete li dvoje ili više djece za njih će vam organizatori osigurati popust.  

Što učiniti kada su druge djevojčice nasilne prema vašoj kćer?

Melita Redžić Savičić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo