Psiha

Psiha

Školski praznici

Svima nam je potreban odmor i svima će slobodno vrijeme omogućiti da se bavimo nekim stvarima za koje inače nemamo vremena. Donosimo neke prijedloge što vaš mališan može raditi preko ljeta.

Došao je dugo očekivani kraj školske godine. Neki su đaci zadovoljni postignutim rezultatima, neke je kraj “iznenadio”, a neki su jedva dočekali da prestanu obaveze i da se prepuste dugom toplom ljetu. Jednako kako djeca prolaze kroz ritam svog školovanja, na isti način s njima zajedno sve uspjehe i poraze proživljavate i vi, njihovi roditelji. I vama školski praznici predstavljaju mirniji dio godine kada se možete opustiti i dozvoliti si da ne budete “zanovijetala”, “kontrolori”, “podsjetnici”, “stražari”.

Svima nam je potreban odmor i svima će slobodno vrijeme omogućiti da se bavimo nekim stvarima za koje inače nemamo vremena. Ovisno o temperamentu djeteta, neka će se djeca vrlo brzo organizirati i pronaći razne interese kojima će ispuniti slobodno vrijeme dok će neku drugu djecu biti potrebno potaknuti na aktivnost. U svakom slučaju, vrijeme školskih praznika potrebno je iskoristiti za razonodu, odmor, uživanje, istraživanje, druženje.

Pa koje su sve mogućnosti koje se nude:

1. Odlazak na more s bakama i djedovima provjerena je stara metoda. Odlična je to prilika, kako za djecu, tako i za bake i djedove, ali i za vas. Dobitna kombinacija za sve! Djeca provode vrijeme bez roditelja, bake i djedovi imaju priliku uživati u svojim unucima, a i vi u svojoj slobodi.

2. Ostanak kod kuće ne mora značiti nužno lošiju varijantu. Danas se u mnogim gradovima tijekom školskih praznika organiziraju razne radionice koje nude tematski zanimljive sadržaje. Interesirajte se preko interneta ili u školi što se odvija u vašoj blizini. Uključite svoje dijete u takav rad. Na taj način ispunit ćete mu slobodno vrijeme i omogućit mu da se poveže s djecom koja provode praznike kod kuće. Bit će to izvor novih prijateljstava.

3. Praznici su odlično vrijeme i za razne izlete. U Hrvatskoj postoje mnogi zanimljivi interaktivni muzeji koji će sigurno biti zanimljivi vašoj djeci. Obiđite ih. Prije izleta se pripremite i istražite sve na zadanu temu. Potaknite svoje dijete na istraživački rad, predložite mu da vam on bude vodič na izlet koji organizirate. Na taj način zaokupit ćete mu vrijeme i razvijati njegove organizacijske vještine.

4. Ne morate otputovati negdje daleko. Uz malo mašte možete organizirati ludu zabavu i u vlastitom domu. Odredite tematske dane. Istražite razne zemlje, običaje, kuhinje… Ponašajte se i kuhajte kao u Kini, Americi, Japanu i sl. Ili imajte “žuti dan” kada je dozvoljeno sve što je žuto (od odjeće do hrane). Napravite plan i zabavljajte se!

5. Deka na travi, ručak pod suncobranom… to je moguće i u vlastitom dvorištu, balkonu ili čak dnevnom boravku.

Uvedite neobičnosti u svaki dan. Ove aktivnosti zahtijevaju određenu organizaciju, ali istovremeno razbijaju monotoniju i na taj način vas opuštaju i zabavljaju. A školski praznici idealno su vrijeme za to!

 

 

Autorice teksta: Nataša Čičin-Šain, prof defektolog i Stela Horvat, prof
rehabilitator

 


Opširnije o autoricama, njihovim uslugama i razvojnim programima možete
pročitati na Korneo.hr  ili im možete postaviti pitanje u
našoj rubrici Halo
doktore
.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo