Psiha

Psiha

Što kad roditeljstvo postane zahtjevno? (2. dio)

Foto: shutterstock

Prije 14 dana pisala sam o nekim metodama koje roditelji mogu primijeniti kada roditeljstvo postane iznimno zahtjevno. U ovom članku dajem još korisnih savjeta na istu temu.

Jasna povratna informacija

Djeca trebaju jasnije vidjeti posljedice svog ponašanja i češće dobivati povratnu informaciju. Definirajte s djetetom ponašanje koje očekujete od njega, što točnije i konkretnije možete. Dijete mora razumjeti koje je ponašanje prihvatljivo, a koje nije. Ne koristite termine “zločest”, “dobar”, “lijepo ponašanje” jer ti termini mogu biti zbunjujući za dijete. Umjesto toga recite djetetu: “Sviđa mi se kada pospremiš igračke.”, “Ne sviđa mi se vičeš i bacaš igračke”. Zabrane i prestroga pravila mogu kod djeteta izazvati jake ispade bijesa i prkosnog ponašanja. Stoga je potrebno kada mu nešto branimo ponuditi alternativu: npr. Vidim da si ljuta i želiš baciti igračku (imenujemo emociju i ponašanje), ali igračke nisu za bacanje (postavljano pravilo), ali možeš baciti jastuk (nudimo alternativu). Roditelji moraju jasno komentirati ponašanje djeteta kako bi dijete počelo shvaćati što se od njega očekuje.

Promjene u dnevnom rasporedu, završetak aktivnosti i prijelaz iz aktivnosti u aktivnost potrebno je djetetu unaprijed najaviti i dati mu vremena da integrira dobivenu informaciju i organizira svoje ponašanje s obzirom na zahtjeve.

Budite dosljedni

U velikom broju slučajeva roditeljima je najteže ostati dosljedan u odgoju djeteta i postavljanju granica. Iako često mislimo da djeca više vole kad im roditelji sve dopuštaju, to nije točno. Djeca tako uče da pravila ne postoje, da roditelje mogu nagovoriti, izmanipulirati, da zapravo ne moraju slijediti pravila i da za to ne postoje posljedice. Ako granice nisu jasno postavljene dijete može misliti da je sve dopušteno, ili pak ono samo kreće tražiti i testirati granice dopuštenog, ono ne zna što se od njega očekuje i ne može predvidjeti posljedice svog ponašanja. Upravo dosljednost u odgoju daje djetetu osjećaj sigurnosti, predvidivosti i uči ga razvijanju samokontrole.

Poštujte djetetove potrebe i osjećaje

Kad su djeca ljuta i frustrirana, ne smijemo ih ismijavati, rugati im se, okrivljavati ih, kritizirati ili zaustavljati u iskazivanju emocija. Vaše dijete, čak i kad je vrlo malo, ima svoju osobnost, interese, želje i potrebe koje moramo poštivati. To zahtijeva odnos pun ljubavi i uvažavanja. Pokažite iskren interes za ono što dijete radi, razgovarajte o njegovim razmišljanjima, osjećajima i ponašanjima. Vjerujte u svoje dijete. Tako će i dijete naučiti vjerovati u sebe. Najvažnije je pokazati djetetu da razumijete i prihvaćate osjećaje koje pokazuje, čak i kada vam se ne sviđaju. To ne znači da se slažete s nekom situacijom, već da prihvaćate svoje dijete s njegovim doživljavanjem. Općenito, kada djeca imaju teškoća s regulacijom emocija, njihovo opisivanje prvi je korak kojim učimo dijete o tome što mu se događa. Primjerice, ” Vidim da si jako ljut jer se više ne možeš igrati na mobitelu“ ili „ Jako ti se sviđa igrati sa plastelinom i željela bi se još igrati, no sada moramo ići na ručak’.

Dajte djetetu osjećaj odgovornosti i mogućnost izbora

Pristupite djetetu uvažavajući njegov temperament i osobnost. Pustite ga da dogovorno sam izabere s čim će se igrati, što će obući, jesti ili raditi. Na svako vaše ustrajanje dijete će još više ustrajati u svom stavu, zato treba imati puno razumijevanja i spriječiti mogući sukob dogovorom. Ponudite mu više mogućnosti: npr. ako dijete ne želi ići doma sa igrališta, ponudite mu opciju za pet minuta, nakon što završi gradnju tornja ili nakon što zabije još 1 gol. Na taj način dajete mu mogućnost izbora, samo donosi vlastite odluke i ima osjećaj odgovornosti.

Zaključne preporuke

  • Budite realni
  • Postavite ciljeve koji su ostvarivi
  • Krenite s malim koracima
  • Definirajte stvari koje su vama važne
  • Nemojte krenuti mijenjati sve odjednom (prestresno i za vas i za dijete)
  • Uvijek će biti onih “teških” i onih “lakih” dana
  • Ne odustaje brzo – budite ustrajni
  • Budite dosljedni

Svako je dijete drugačije. Bez obzira na poteškoće koje prolazite s Vašim djetetom, važno je da razvijete i održite s djetetom odnos pun ljubavi, prihvaćanja i razumijevanja.

Što kad roditeljstvo postane zahtjevno?

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo