Što učiniti kada su druge djevojčice nasilne prema vašoj kćer? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Što učiniti kada su druge djevojčice nasilne prema vašoj kćer?

Svima je dobro poznato kako su majke snažne i mogu sve. No što napraviti kada vam kći kaže da ju druge djevojčice verbalno zlostavljaju te joj se rugaju na društvenim mrežama.

Djevojke se uvijek ugledaju na majke te su im one uglavnom najbolje prijateljice. Majke su one koje tješe, daju savjete te imaju odgovor na svako pitanje. Problem nastaje kada vam kaže da ju druge djevojčice napadaju u školi. Ruganje se nastavlja i dolaskom kući na društvenim mrežama. Zlostavljana djeca osjećaju se tužno, zapostavljeno i usamljeno. Često se uvlače u sebe i padaju u stanje anksioznosti i depresije. Stručnjaci otkrivaju što bi majke trebale činiti u takvim situacijama.

Povucite se i ne napadajte

Iako svaki vaš instinkt želi zaštititi svoje mlado poput medvjedice, stanite! Povucite se. Doktorica obiteljske psihosocijalne terapije i autorica priručnika The Teen Girl’s Survival Guide, Lucie Hemmen poručuje da si u takvoj situaciji ne dopustite navalu emocija. Moguće da vas ti događaji podsjete na vaše djetinjstvo, no za djevojčicu je potrebno da zna da ste njen čvrst oslonac.

Nemojte stati između njih

Autorica dva bestselera o ponašanju djevojčica te osnivačica Girl Leadershipa, stranice koja pomaže djevojkama diljem svijeta u ovakvim situacijama, Rachel Simmons kaže da je najgora stvar da se se miješate. Ni u kojem slučaju ne biste smjeli prilaziti djevojkama koje napadaju vašu kćer bez nadzora njihovih roditelja. Nadalje, djeca se moraju naučiti sama izboriti za sebe jer će se cijeli život susretati sa nepravednim događajima i situacijama.

Ojačajte svoju djecu

Autorica Silvana Clark napominje kako je važno da dijete očvrsne. Svaki roditelj trebao bi razgovorom pripremati djevojčice i dječake na mogućnost odbijanja i nepoštivanja drugih ljudi.

Napravite razliku između prepirke i zlostavljanja

Nije svaka oštra riječ oblik nasilja. Ponekad se djeca porječkaju iz jednostavnih i nevinih razloga.

Ravnateljica Laurel School’s Center for Research on Girls, Lisa Damour, naglašava kako su konflikti i neslaganja normalni procesi ljudskih odnosa. No, ipak treba pripaziti na nasilje u kojem neprijateljstvo ide uvijek u jednom smjeru, dok se druga strana ne zna obraniti. Treba naučiti raspoznati o čemu se točno radi.

Suosjećajte s njom

Kada vaša kćer prolazi kroz neugodno i traumatično iskustvo nemojte joj odmah objašnjavati kako u životu ima težih stvari ili govoriti da će i to proći. Zamislite da kaže kako su joj se druga djeca rugala da ima ružnu ili jeftinu majicu, i iako se vama to činilo beznačajno, sjednite uz nju, pitajte što ju muči. Kada vam ispriča događaj zahtijevajte da iskreno prizna kako se osjeća radi toga. Bilo bi dobro kada biste podijelili s njom slično iskustvo koje ste vi prošli kako bi shvatila da je u redu da se tako osjeća.

Naučite ju rješavati probleme

Vi imate iskustva, a svojoj djevojčici ste uzor. Probajte se prisjetiti loših i uznemirujućih situacija kroz koje ste prolazili te njoj savjetujte kako ste riješili svoje probleme. Nemojte isticati samo uspjehe, neka shvati da se češće uči iz neuspjeha.

Saznajte i drugu stranu priče

Damour savjetuje da prije poduzimanja naglih akcija provjerite da vaša kćer nije upravo ta koja vrši pritisak ili neku drugu vrstu nasilja na svoje vršnjakinje.

Predložite druga rješenja

Ako je moguće, takvu vrstu nasilnika trebalo bi izbjegavati. Damour to naziva ”kreiranje vlastite zabrane pristupa”. Druženje s drugim prijateljima koji pružaju zdrav i siguran odnos pokazat će djeci kako nisu svi ljudi zločesti.

Kako gledanje crtića utječe na razvoj djeteta

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo