Stvarate li dijete čudovište? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Stvarate li dijete čudovište?

Postoje brojni načini kako roditelji mogu razmaziti djecu. Ponekad ih ne naučite da se moraju suočiti s posljedicama svojih djela ili ih budite ranije ujutro.

Nitko ne želi razmaziti svoje dijete, ali neki će roditelji napraviti sve kako bi im ugodili. No, prema obiteljskom terapeutu, prijetnja da će te kazniti dijete, a ne ispunite ono što ste rekli upravo je ono što stvara razmažena derišta. Hal Runkel, autor knjige Scream Free Parenting ističe da je manjak suočavanja sa posljedicama zločestoga ponašanja, najveća pogreška koju roditelj može učiniti kada je riječ o odgoju.

Na moru bez mame i tate: kako odabrati najbolji ljetni kamp?

Ne pustite li dijete da samo shvati kako svijet funkcionira, stvarate krive temelje za daljnji život, napominje Hal Runkel

Učenje životnim posljedicama

Terapeut objašnjava kako su prijetnje često prazne riječi. Nemojte reći djetetu “ako to još jednom učiniš” i prijetiti im kaznom ako to opet naprave. Umjesto toga, poduzmite nešto odmah jer će to poslati jasnu poruku i odvratiti dijete da to ponovi.

A je li netko pitao učenike? – knjiga o učenju koju su napisali osnovnoškolci

Ako ne možete imati kontrolu, ne možete ni biti glavni, naglašava teraput

Udari li dijete sestru ili brata igračkom, a vi mu kažete da ćete mu oduzeti tu igračku napravi li to još jednom, ne postižete ništa. Tako dijete shvaća da su mu vrata otvorena i da svaku bezobraznu radnju može ponavljati. I, ako mu ikada stanete na kraj biti će kasno. U ranim godinama djetinjstva djeca uče što smiju, a što ne. Ne pripremite li ih na vrijeme imati će problema u budućnosti.

Uši – mitovi o malim napastima

Jedan od načina pripremanja djeteta za život bez roditelje, učenje je da sami postave alarm. Kada će se sami buditi, a ne da vi to radite polako će se učiti odgovornosti.

Što učiniti kada su druge djevojčice nasilne prema vašoj kćer?

Roditeljstvo ne radi se samo o djeci, nego i roditeljima, ističe terapeut Runkel 

Fotografije djece na internetu – trebaju li se objavljivati?

M.S.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo