Učenje: najvažnija životna vještina - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Učenje: najvažnija životna vještina

Dolazite s posla i ugledate svog školarca pred TV-om kako nadoknađuje sve propuštene serije od prethodnog dana. Gubite živce, potjerate ga u sobu i zapovjedite mu da uči. Što će se tada odvijati iza zatvorenih vrata dječje sobe zapravo i ne znate.

Hoće li dijete provesti sate u neefektivnom radu, zaneseno gledati kroz prozor, čitati, ali ne i pamtiti…?

Mnoga djeca zapravo i ne znaju kako treba učiti jer je i to vještina koju treba naučiti.

Učenje je prirodna potreba proizašla iz znatiželje. Mala djeca uče iz svega što rade. Tada uče na temelju iskustva putem svih svojih osjetila. Igra je njihov spontani način učenja mnogih vještina i znanja. Možemo zaključiti da je igra izuzetno “ozbiljan i važan posao“. Domovi, plaže, šume i igrališta najbolje su prve “škole“ na svijetu, a mame i tate najbolji prvi učitelji. Zanimljivo je da djeca 50 posto sposobnosti za učenje razvijaju u prve četiri godine života, dok se drugih 30 posto razvija do osme godine života. U tim ranim godinama uspostavljaju se temelji za cjeloživotno učenje.

Polaskom u školu učenje može postati zamorno, dosadno, teško i često nailazi na otpor kod djece. Zašto je to tako?

Do škole djeca uče na zabavan, spontan način. Nemaju pritisak ocjena, uče kroz igru i iz interesa. Polaskom u školu učenje postaje obaveza i odgovornost. Zahtjeva dobru organizaciju, koncentraciju, samokontrolu i sposobnost memoriranja. Naučeno se vrednuje te se kroz ocjenu nerijetko procjenjuje i kompletna osoba.

Djeca koja u školi nastave učiti na način kao u vrtićkoj dobi (spontano, iz interesa, kroz igru) neće ostvariti dobar školski uspjeh. Školsko učenje je vještina koju jednako tako treba naučiti.

Za kvalitetno učenje potrebni su:

  • organizacija
  • koncentracija
  • otkriti djetetov stil učenja
  • pamćenje
  • ponavljanje
  • motivacija

Što učiniti ukoliko se vaše dijete muči s učenjem?

Instrukcije koje roditelji plaćaju, sati koje sami provode u učenju s djetetom, “štrebanje“ informacija napamet… samo su gašenje požara. Dugotrajnije i puno korisnije je potrošiti vrijeme na učenje o tehnikama učenja i naučiti dijete kako samostalno učiti. Učenje je vještina koju treba naučiti, a znati kako učiti od izuzetnog je značaja za cijeli život.

Odrediti stil učenja svakog djeteta, upoznati tehnike učenja i njihovu primjenu, naučiti kako poboljšati pamćenje i koncentraciju te na taj način pomoći svom djetetu u učenju roditelji će imati priliku naučiti u Kabinetu Korneo kroz radionice “Škola učenja“. Radionice su namijenjene svim roditeljima kojima je učenje njihovog djeteta postalo mučenje i koji žele svoje dijete naučiti kako učiti.

Prijave su u tijeku!

Detaljnije o preduvjetima uspješnog učenja čitajte za 14 dana na portalu Ordinacija.hr.

 

 

Autorice teksta: Nataša
Čičin-Šain
, prof defektolog
i Stela Horvat, prof
rehabilitator

 


Opširnije o autoricama, njihovim uslugama i razvojnim programima možete
pročitati na Korneo.hr  ili im možete postaviti pitanje u
našoj rubrici Halo
doktore
.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo