Psiha

Psiha

Uši – mitovi o malim napastima

Foto: Shutterstock

Uši su nametnici koji žive na koži toplokrvnih životinja, ali danas postoje brojni preparati kako ih istrijebiti.

Svake nove školske godine, nakon što krene epidemija uši, među roditeljima nastaje panika. Mali paraziti nastanjuju se na kožu i sišu krv. Pedijatar dermatolog Seth Orlow, iz Medical Centra u New Yorku, ističe kako se dogodi 6 do 12 milijuna infestacija godišnje te da uši nisu uopće opasne, ali njihovi ugrizi stvaraju snažan osjećaj svraba.

Loša higijena

Ustaljeno je mišljenje kako će djeca sa lošijom higijenom prije biti zahvaćena ušima. Higijena ne igra ulogu u tome hoće li vaše dijete biti zaraženo ili ne. Nije važno je li vlasište lijep, sve dok tijelo pumpa krv, svaki čovjek je jednako zanimljiv ovim napastima.

Uši su opasni za zdravlje

Uši ne prenose zarazne bolesti kao komarci poput Zika virusa. Doktor Orlow napominje kako su ti paraziti više naporni i dosadni nego li su opasni. No, stalnim češkanjem vlasišta postoji mogućnost ozljede, a potom infekcije zbog neke druge bakterije koja se nalazi u tijelu.

Širenje epidemije

Ovi nametnici koriste svoje ručice kako bi se čvrsto primili za ljudske vlasi, tako da je malo vjerojatno da bi češljem ili četkom mogli uhvatiti jednoga od njih te ih prenijeti na drugu osobu koja koristi isti. Jednako tako ni pomoću šešira i kapa se ne možete zaraziti jer uši jednom kad odluče biti na jednoj koži, ondje ostaju. Iako, naslanjanjem glavu na glavu mogući je prijenos jer onda odlaze na novo vlasište, a time i na novi izvor krvi. Unatoč svemu, liječnici preporučuju da ne koristite četke i kape onih zaraženih. Nadalje, kada vam djeca dođu kući bilo dobro da njihove četke i češljeve stavite u vodu na najmanje 50º na 30 minuta.

Psi i mačke su prijenosnici

Ljudske uši ne napadaju životinje! Oni žude samo ljudskim vlasištem i našom krvi.

Uklanjanje svih napasnika

Ako ste se vi ili vaše dijete liječili od uši ili ušjih jaja, nema potrebe da ih uklonite u potpunosti. Jajašca nisu uvijek opasna, a možete ih i prepoznati. Bijela označavaju da u njima nema uši, dok crna da se životinjica još nije izlegla te ih treba ukloniti.

Kratka kosa

Ako imate bilo kakve vlasi na kosi postoji mogućnost da dobijete uši. Naravno, dvije osobe s kratkom kosom trebaju biti mnogo bliže, nego one s dugom, kako bi uši prešle s jedne na drugu.

Ugrožena skupina

Nisu samo djeca ta kojima prijeti epidemija uši jednom kada krene. Paraziti ne rade razliku između vlasišta, zato bi svaki puta kada postoji mogućnost zaraze svi ukućani trebali provjeriti svoju kosu.

Što biste trebali znati o plijesni na dječjim igračkama

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo