Psiha

Psiha

Uspjeh Vatrenih odlično utječe i na djecu – zbog njih zaboravili na igrice, mobitele…

Uspjeh naših Vatrenih nije samo pokazao svijetu da imamo vrhunske sportaše, da znamo dostojanstveno slaviti, već da su uzori mališanima diljem svijeta.

A upravo tu leži najveća prilika za nove generacije – da se odlijepe od video igara i telefona, te krenu van, baš kao i njihovi idoli.

Iako imamo medicinu koja je na vrhuncu, nutricioniste koji nas savjetuju kako što kvalitetnije hraniti djecu, iako mališani idu na brojne aktivnosti – današnja djeca su bolesnija i fizički nesposobnija nego bilo koja prijašnja generacija. Astma, brojne alergije, oslabljeni imunitet samo su neki od zdravstvenih problema s kojim se sve više djece bori.

Što nas sve može naučiti igra naše reprezentacije na SP-u?

Ovisnost o virtualnom svijetu

Sjećate se kako ste se kao djeca satima igrali vani? Kako ste nemilosrdno natjeravali loptu? Dijabetes, pretilost ili pak problemi s kralježnicom bili su rezervirani za starije osobe, a danas su postali uobičajene zdravstvene tegobe s kojim se brojni mališani moraju nositi.

Razlog leži u novoj bolesti koja sve više preuzima značajke epidemije, a odnosi se na ovisnost o kompjutorima, igricama i virtuali. Tamo su djeca slobodna od obaveza, sama stvaraju pravila, svako malo dobivaju vrlo poželjne nagrade, postaju heroji i rade što žele. U današnjem ubrzanom i nemilosrdnom svijetu lako se prepustiti onom virtualnom gdje sve brige nestaju.

Međutim, ovih tjedana nešto se promjenilo. Video igrice i chatovi više nisu bili u fokusu, već nogomet! Dječaci nisu satima igrali Minecraft, djevojčice nisu buljile u telefone. S prijateljima i roditeljima su gledali i komentirali kako Luka Modrić dodaje loptu, kako Mario Mandžukić zabija gol ili pak kako Danijel Subašić odlično brani. Promjenio se fokus s virtualnih idola na one žive.

Psihologinja objašnjava zašto smo se svi zaljubili u Šimu Vrsaljka i naše Vatrene

Poticanje na fizičku aktivnost

Gledali su Vatrene kako se vesele, kako plaču, kako daju sve od sebe na trenu. Upoznali su ih i poistovjetili se njima. Postali su im uzori čiji trud, rad i djela žele slijediti. Upravo je tu prilika da se djecu odvoji od virtualnog svijeta i potakne na fizičku aktivnost.

Pa koje dijete se neće pretvarati da je Ivan Perišić dok zabija golove tati koji stoji na golu. Vatreni su im pokazali da i u stvarnom svijetu mogu ostvariti što žele ako se dovoljno trude i da ih nakon toga očekuje najljepša nagrada.

Zato mame, tate, djedovi, bake, stričevi i tete uzmite loptu i idite van. Djeca su, mogli bi reći, dizajnirana za kretanje, za boravak u prirodi. To će pridonijeti razvoju bolje koordinacije i motorike, poboljšanju ravnoteže, jačanju imuniteta, pa i intelekta. Pokažite mališanima užitak uspjeha kada vam zabije gol, ali i kako gubiti i nositi se s neuspjehom. Sve to će im pomoći da izrastu u osobe koje će se znati nositi s nedaćama u životu i koja će znati istinski uživati u uspjehu.

Odvikavanje od pelena – kada je pravo vrijeme i kako krenuti?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo