Psiha

Psiha

Visina temperature ne govori nam koliko je bolest opasna! Pažnju obratite na prateće simptome

Shutterstock

Koja temperatura se smatra opasnom te kako pomoći djetetu objašnjava dr. Iva Palčić, specijalist pedijatar, uži specijalist nefrolog.

Što ako dijete dobije visoku temperaturu na ljetovanju?

Ako dijete dobije visoku temperaturu na ljetovanju, treba je svakako spustiti. Pri tome koristimo fizikalne mjere za spuštanje temperature i lijekove. Od fizikalnih metoda za snižavanje temperature bitno je reći da dijete treba raskomotiti, obući u laganu pamučnu odjeću, da prostoriju treba lagano rashladiti.

Slikovnice uz koje će najmlađi zavoljeti čitanje (i dobro se zabaviti ovo ljeto)

Zatim da djetetu treba nuditi više tekućine, a ako je na prsima stavljati ga često na prsa te ga možemo okupati u lagano samo hladnijoj vodi odnosno da voda bude mlaka, nešto niža od djetetove tjelesne temprature ili mu stavljati obloge mlake vode na sobnoj temperaturi. Od lijekova koje primjenjujemo kod djece najbolji su iz skupine paracetamolskih pripravka ili ako to nije dostatno za spustiti temperaturu iz skupine ibuprofena.

Koji su najčešći uzroci visoke temperature?

Najčešći uzroci povišene tjelesne temperature kod djece su infektivne bolesti i u ljetnom periodu to su češće virusne bolesti koje mogu zahvatiti respiratorni trakt pa tako onda su simptomi kašljanje, curenje nosa, kihanje, pečenje grla. Ili su to crijevni simptomi ako se radi o virusnim crijevnim infekcijama koje su jako česte ljeto, a to je povraćanje, proljev, dijete nema teka i kad su mala djeca onda su zapravo često klonula, razdražljiva i ne žele jesti.

Koja temperatura se smatra opasnom?

Sama visina tjelesne temperature ne govori nam o tome koliko je dijete ozbiljno bolesno ili koliko je ona opasna. Za temperaturu nam je bitno reći da je važno koji je simptomi prate. Opasna je onda ako dijete uz temperaturu ima jedan neobičan osip po tijelu, zatim da dijete nije dobrog općeg stanja, da je ono izrazito klonulo, da profuzno povraća što se ne može zaustaviti, da roditelj ne može sniziti tu tjelesnu temperaturu ili da ima simptome otežanog disanja, kada ima pjenicu na ustima, ne može doći do zraka i slično.

Je li poželjno dijete držati u klimatiziranom prostoru ako ima visoku temepraturu, a vani je jako vruće?

Ako dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu potrebno je klimatizirati prostorije na onu temperaturu ovisno o temperaturi vani. Poželjne temperature su negdje oko 25, 26 stupnjeva da održavamo u zatvorenoj prostoriji.

Prekrivanje dječjih kolica maramama i gazama može biti jako opasno! Evo i zašto

Što poduzeti ako se nalazimo u mjestu gdje nema liječnika u blizini?

Ako dijete dobije povišenu temperaturu, ne mora se odmah paničariti ako u blizini nema liječnika. Ako je dijete, što je puno češća varijanta, dobrog općeg stanja, ono je veselo, trčkara, temperatura može biti povišena na 39, ali nije možda nužno odmah hitno se javiti liječniku. No, ako dijete uz povišenu tempraturu ne izgleda dobro, klonulo je, ima otežano disanje, profuzno povraća ili ako je dijete vrlo mlado dojenče do dobi tri mjeseca tada ipak trebamo naći način kako što prije doći do liječnika.

Ose i stršljeni najopasniji su u kasno ljeto i jesen – prepoznajte na vrijeme fatalnu reakciju na ubod kod djeteta!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo