Zatvoreni s djecom na 14 dana! Savjeti stručnjaka kako izdržati

roditelj, Shutterstock 604049261

Zbog cijele krize s koronavirusom, veliki broj djece i roditelja će biti prisiljeno sljedećih 14 dana provoditi uglavnom kod kuće.

Na samu pomisao mnogi se brinu kako će to izdržati. I to s dobrim razlogom. Djeca ne reagiraju najbolje kada duže vrijeme moraju boraviti u zatvorenom prostoru. Ona imaju potrebu kretati se, trčati, skakati, istraživati, preispitivati svoje sposobnosti. Pa evo par savjeta koji će vam pomoći da lakše prebrodite ovo izvanredno stanje.

12 savjeta koji će vam olakšati život u vrijeme koronavirusa

1. Bez slatkiša, molimo!

Vodite računa da ne jedu previše slatkiša i gotove hrane. U njima ima puno šećera, raznih aditiva i boja koji izazivaju hiperaktivnost, poremećaje pažnje i negativne promjene u ponašanju.

2. Manje tv-a

Ograničite korištenje malih ekrana. Škola će se održavati online i preko TV. Iskoristite tu priliku i ukažite im na edukativnu stranu malih ekrana. Video igre i gledanje zabavnog sadržaja nemojte zabranjivati, već ga ograničite ako je moguće na oko sat vremena na dan (koristite alarm kako bi im označili kraj).

Sve što traje duže, previše stimulira djecu i teže ih je odvratiti od ekrana. Uostalom nakon gledanja malih ekrana, vrlo često postaju hiperaktivnija i razdražljivija. Djeca bi obično trebala provesti onoliko vremena na otvorenom koliko su provela pred ekranima kako bi se neutralizirao negativnu učinak i omogućilo im se da izbace višak energije i adrenalina.

Ako neće imati tu priliku ovih dana, to znači da će svoju energiju izbacivati u četiri zida. A znamo da to baš nije najbolje rješenje.

3. Složite raspored

Utvrdite raspored kako bi znala što ih očekuje kroz dan i koje su im obaveze. Zajedno se dogovorite oko toga. Preusmjerite odgovornost oko dogovora i obaveza na dijete. Ono će ih tada puno lakše preuzeti i obaviti. Djeca vrlo ozbiljno shvaćaju dogovore i nastoje obaviti ono na što su se obavezala.

3 simptoma koronavirusa koje morate znati prepoznati

4. Vrijeme za vas

Svaki dan osigurajte obiteljsko posebno vrijeme. To je vrijeme bez malih ekrana. Kroz dan, mnogima je pažnja raštrkana na sve strane i ne stignu se istinski posvetiti djeci. A ona to itekako osjete i zbog toga često imaju ispade bijesa, krše granice ili protestiraju. Aktivnosti za vrijeme posebnog vremena mogu biti igranje društvenih igara, zajedničko kuhanje, pričanje priča, čitanje knjiga, zajedničko vježbanje i sl..

5. Kućanski zadaci

Dajte im kućanske zadatke. Neka naprave one koji su uskladu s njihovim mogućnostima. Također se dogovorite oko toga. Puno prije i lakše će odraditi ono što si sami izaberu nego što im netko nametne.

Iako to često neće biti najbolje obavljeno, suzdržite se od toga da nakon djeteta idete popravljati učinjeno. Tada mu samo šaljete poruku da nije dovoljno sposobno i da bolje sve prepusti vama.

Neka budu vaši učitelji i neka vam objašnjavaju ono što uče. Pravite se da ne znate ili baš ne razumijete ono što uče. Djeca vole tumačiti starijima što znaju i pokazivati svoje znanje.

Ovo su osnovne razlike u simptomima koronavirusa, prehlade i gripe

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!