Psiha

Psiha

5 jednostavnih ideja za iskazivanje zahvalnosti

Kraj stare i početak nove kalendarske godine predstavlja idealnu priliku za “reviziju” životnih padova i uspjeha. Nakon što smo otpustili sve loše poteze i naučili nešto ih njih, pravi je trenutak da napokon počnemo cijenim sve što imamo u životu!

Dr. Joseph Shrand, poznati psihijatar s Harvarda
i autor knjige Manage Your
Stress: Overcoming Stress in the Modern World
, savjetuje
sljedeće: odvojite trenutak kako biste sami
sebe podsjetili da budete zahvalni ne samo za ono što imate,
već za ljude koji se pojavljuju u vašem životu.

Dr. Shrand nudi jednostavne, ali iznenađujuće učinkovite ideje za
izražavanje zahvalnosti.

Napišite pismo


Jednom tjedno pošaljite pismo ili e-mail zahvalnosti osobi koja je učinila nešto za vas. Zahvala može biti za nešto veliko, nešto malo,
nešto nedavno ili davno. Bez obzira za što se zahvaljivali, odvojite
nekoliko minuta kako biste određenoj osobi dali do
znanja koliko cijenite njen čin. Bit ćete zaprepašteni
koliko će ovaj čin podići vaše raspoloženje.

Iznenadite osobu koju ne poznajete

Platite kavu osobi koja stoji iza vas u redu u kafiću. Ovaj jednostavan čin ljubaznosti može toj osobi uljepšati dan i potaknuti ju da učiniti nešto slično za nekog drugog. Topli napitak ili obrok možete kupiti i osobi koja je prisiljena prositi na ulici kako bi skupila sitniš za kruh i mlijeko.

Izrecite neočekivano “hvala”

Izrazite zahvalnost ljudima koji rade važne poslove, a koje često uzimamo “zdravo za gotovo”. Na primjer, nazovite svoju lokalnu udrugu za spas i zaštitu životinja kako biste im odali svoje priznanje za sve što rade. Njima će to puno značiti.

Budite zahvalni za vlastito postojanje

Nemojte zaboraviti sami sebe, tu i tamo, potapšati po leđima iz zahvalnosti. Nije da si morate kupiti dar ili išta takvo materijalno, međutim, uzmite trenutak kako biste prepoznali vlastiti trud i koliko činite za druge. Ovaj jednostavan čin ponekad može biti dovoljan za ublažavanje stresa i sumnje u sebe.

Krug zahvalnosti

Razmislite o započinjanju nove tradicije: kruga zahvalnosti. Okupite svoje najmilije prije spavanja kako bi svaka osoba mogla reći nekoliko riječi zahvalnosti članovima obitelji. Svaka izgovorena riječ predstavlja prekrasan podsjetnik na to koliko je svaki član obitelji važan onom drugom. Ako nemate obitelj, pribilježiti nekoliko riječi zahvale u svoj dnevnik zahvalnost koji ćete čuvati na noćnom ormariću.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo