Psiha

Psiha

5 pitanja koja otkrivaju jeste li zaista gladni!

Često nam se dogodi da otvorimo vrećicu čipsa samo da malo gricnemo dok gledamo seriju ili film.

Naravno, sve je to u redu dok vam se ne počne događati da se vrlo često uhvatite kako stalno nešto grickate. Tada ta vaša navika više nije zdrava i dovodi do debljanja, ali i zdravstvenih problema.

1. Kada ste zadnji put jeli?

Svi prolazimo to da se vrlo brzo nakon doručka osjećamo gladno. No, to nema veze sa zdravljem nego sa vrstom hrane koju jedete.

Trebalo bi proći najmanje 2 do 3 sata između svakog obroka, napominje Samantha Cassety, američka nutricionistica

No, ako ste zaista brzo gladni nakon jela (govorimo o pola sata do sat vremena), znači da ste pojeli nešto što vas ne zasiti. Hrana bogata vlaknima i proteinima duže se probavljuje te vas također duže drži sitima. Razmislite o tome prije idućeg obroka. Pojedite salatu s piletinom, grčki jogurt sa svježim borovnicama ili losos sa svježim povrćem.

2. Jeste li razdražljivi?

Amerikanci su osmislili novi pojam “hangry” koji jr kombinacija riječi hungry kao gladan i riječi angry kao ljut. Idući put kada se osjećate loše i razdražljivo razmislite dobro o tome kada ste zadnji put nešto pojeli. Kruljenje u trbuhu, nervoza i glavobolje jasan su znak da je vrijeme za obrok.

Ako se osjećate ovako – previše radite!

3. Jeste li žedni?

Brojni ljudi mijenjaju žeđ za glad. Ponekad je tako nešto vrlo teško za prepoznati. Zato popijte veliku čašu vode i pričekajte 10 minuta. Ako je glad nestala, onda znate u čemu je bila stvar.

Kako psovanje može biti dobro za vas?

4. Taman slijedi vaša omiljena serija?

Iako je grickanje čipsa jedna od uobičajenih navika u svijetu, nije dobra ni zdrava. Pokušajte prilagoditi svoje tijelo da ne jedete dok gledate televiziju. Iskreno, neće biti lako i trebati će vam sigurno nekoliko tjedana, ali u međuvremenu uzmite žvakaću gumu ili biljni ledeni čaj.

Kako promijeniti karijeru u svakoj životnoj dobi

5. Jeste li pod stresom?

Ako ste u bijesu rastrgali vrećicu čipsa zbog toga što vam se približava neki rok obaveze ili zbog rasprave s prijateljem, tada poznajete taj osjećaj. Bez obzira na to što vas grickanje hrane u tom trenu opušta, to ipak nije način za smirenje. Brza šetnja, petominutna meditacija ili optimistični popis za reprodukciju sve su zdraviji načini da vam pomognu u upravljanju raspoloženjem.

Situacije zbog kojih bi žene trebale manje brinuti!

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo