Psiha

Psiha

5 trikova koji će vam pomoći smanjiti svakodnevni stres i tjeskobu

Foto: Shuttesrtock

U zadnjih nekoliko desetljeća ljudi sve češće osjećaju svakodnevni stres što se pretvara u kroničnu epidemije stresnih poremećaja i bolesti.

Prvi stres je onaj socijalni u svakom smislu te riječi. Nastaju strahovi vezani za priskrbljivanje osnovnih potreba poput gubitka socijalnoga statusa i financijske sigurnosti za sebe i svoju djecu. Drugi razlog je osobniji. Nažalost, stres je postao naša svakodnevica i zbog toga se mnogima od nas sve više ispušta kortizol, hormon zaslužen za reguliranje stresa. Zbog toga se događa da se vrlo lako možemo uzbuditi, negativno, a ujedno i teško smiriti. Zato se dugo vremena osjećamo uznemireno i ne možemo se vratiti u mirno stanje.

Parasomnije – sve što morate znati o poremećajima spavanja

Stvorite snažne društvene veze

Veze i druženja na društvenim mrežama stvaraju zajednicu u kojoj možete dijeliti emocije i biti jedni drugima podrška. Stručnjaci ističu kako društvene mreže imaju prednost kod toga kada razina stresa naglo skoči, a vi ste sami. Ljudima u toj mreži se možete javiti odmah i tražiti pomoć. Što se druženja općenito tiče, važno je emotivno zdravlje jer u komunikaciji s drugima učite i o svojim i tuđim emocijama.

Kako promijeniti karijeru u svakoj životnoj dobi

Postanite svjesni

Također se možemo zaštititi od epidemije stresa vršenjem svijesti o situaciji koja nam omogućuje da se usredotočimo na ono što se događa u sadašnjem trenutku umjesto da se upuštamo u prošlost ljutnje ili kajanja ili strah od budućnosti. Redovito vježbanje uznemirenosti poboljšava funkcije mozga koje poboljšavaju našu sposobnost izbjegavanja prekomjerne reakcije na stres. To ne mijenja temeljnu fiziologiju stresa, ali nam dopušta prekinuti stresni ciklus svjesnim kontroliranjem naših reakcija.

Kako psovanje može biti dobro za vas?

Ako se osjećate ovako – previše radite!

Preuzmite kontrolu

Nedostatak kontrole je među najozbiljnijim čimbenicima u smislu biologije stresa – u krajnjoj, naučenoj bespomoćnosti ostavlja nas razbijenima. Možemo tražiti mogućnosti širenja našeg osjećaja kontrole, kako na poslu, tako i u svakodnevnom životu, kroz samopouzdanje i traženje korisnih partnerstva.

Kako ostvariti snove ako ste nova majka?

Ostanite fizički aktivni

Tjelesna aktivnost izravno smanjuje višak kortizola – poznat i kao “borbeni” hormon, budući da aktivnost isporučuje više energije u stresnim situacijama – koristeći tu istu energiju. To djeluje kako bi se uklonio kortizol koji može biti dugotrajan zbog problema na poslu ili kod kuće. Aktivnost također pruža niz izravnih pogodnosti mnogim poteškoćama vezanim uz stres – pretilost, dijabetes, poremećaje metabolizma – ali i povećano funkcioniranje mozga.

5 pitanja koja otkrivaju jeste li zaista gladni!

Izbjegavajte alkohol i hranu za utjehu

Određeni izbori koje napravimo mogu privremeno smanjiti stres, no tada imamo dugoročne negativne učinke za zdravlje. Hrana za utjehu s visokim kalorijama i mastima neutralizira kortizol, ali uz rizik povećanja šansi oboljenja od srčanih bolesti i drugih poremećaja. Na isti način, tvari poput alkohola i drugih lijekova mogu nakratko olakšati osjećaje pretjeranoga stresa i tjeskobe, ali pod rizikom da postanu lako rješenje koje može uzrokovati ozbiljne probleme kasnije.

U životu susretnemo tri vrste ljubavi – znate li koje su to?

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo