7 neobičnih ovisnosti s kojima se susrećemo svakodnevno - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

7 neobičnih ovisnosti s kojima se susrećemo svakodnevno

Donedavno su jedine ovisnosti za koje smo znali bile one o alkoholu, lijekovima i drogama te nikotinu.

Danas je život ubrzan pa zapravo ne primjećujemo o kojim smo sve stvarima ovisno i koliko jako. Mi vam donosimo neke svakodnevne ovisnosti, koje su neobične samo zato što ih uglavnom nismo svjesni.

1. Pametni mobiteli

Teško je prestati, zar ne? Nosite ga svugdje sa sobom i provjeravate svakih par minuta. Radite previše upravo zato što se ne možete isključiti preko vikenda. Ignorirate ljude s kojima večerate samo kako biste odgovorili na poruku nekome tko živi kilometrima dalje. Istraživanja su tek u začecima, a stručnjake zanima mogu li pametni mobiteli zaista stvoriti problematičnu ovisnost.

5 znakova koji ukazuju na to da ste ovisni o jutarnjoj kavi

2. Čokolada i ostale slastice

Ponekad imamo snažnu potrebu za slatkim i kada dođemo do toga jednostavno ne možemo stati. Ne osjećajte se loše – hrana puna ugljikohidrata, masnoća i šećera može utjecati na vaš mozak jednako kao i droge. Jedan sladoled na tjedan ne znači da ste ovisni, no pokušajte biti umjereni jer velike količine takve hrane mogu utjecati na zdravstvene tegobe.

Priča čitateljice: “Otac nas zlostavlja, opsjednut je našim životima”

3. Kupovina

Svi znamo nekada kupiti nešto što nam zapravo ne treba. No, ako se to događa često, vi zapravo na taj način pojačavate proizvodnju dopamina, hormona koji je zaslužan za dobro raspoloženje. Također, može značiti da imate problema sa samokontrolom ili s anksioznošću. Česta i velika kupovina može uzrokovati financijske, osobne i društvene probleme.

Treba li nagraditi dijete za uspjeh na kraju školske godine?

4. Plastična kirurgija

Neki jednostavno ne znaju stati. To je zato jer se nezadovoljstvo vlastitim tijelom može pretvoriti u psihički poremećaj, a te osobe tada vide samo mane na svom tijelu.

Tužni ste? Možda ste pod utjecajem ljetne depresije…

5. Sunčanje

Da, i ovo je moguće. Ultraljubičaste zrake sunca mogu pojačati rad žlijezda te hormona endorfina. Zbog toga se osjećate odlično toliko da riskirate opekline, plikove te čak rak kože. Uzroci su razni, a mogu biti slični kao kod ovisnika o plastičnom kirurgiji – nezadovoljstvo s vlastitim izgledom.

Savjeti koji će vam podići samopouzdanje u teretani

6. Tjelovježba

Dobar trening vam može pomoći da prevladate neke ovisnosti, a sve je u redu do trenutka dok ne postanete ovisni o samoj aktivnosti. Tjelovježba pomaže vašem mozgu učiti te potom ubrzati oporavak. No, ako ste ozlijeđeni trebate stati i odmoriti, unatoč super endorfinima zbog kojih se za vrijeme treninga osjećate sretno.

5 trikova koji će vam pomoći smanjiti svakodnevni stres i tjeskobu

7. Društvene mreže

Pitajte se koliko vremena provodite na Facebooku ili Instagramu. Nove studije pokazuju kako zaista postoji 10 posto cjelokupnoga stanovništva koji su ovisni o društvenim mrežama. Razlozi su razni, a pozitivni komentari na vaše slike čine to da želite objavljivati još te ne možete stati.

Čitateljica iskreno: suprugova ovisnost o kocki i alkoholu uništila mi je zdravlje

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo