5 znakova koji ukazuju na to da ste ovisni o jutarnjoj kavi

Kava shutterstock

Ponekad je kava jedina stvar koja nas digne ujutro iz kreveta, iz stana te nas drži na poslu.

No, ako svako jutro pijete kavu i ne možete normalno funkcionirati, mislite li da ste možda ovisni o tome? Studije pokazuju kako biste mogli biti, ali budući da je taj fenomen ispijanja jutarnje kave postao toliko uobičajen teško ga je izjednačiti s ozbiljnim mentalnim poremećajem.

O kavi možete biti ovisno i ako pijete samo 100 mg kave, što je zapravo jedna šalica dnevno, napominje psihoterapeutkinja, Partha Nandi, koja se upravo bavi ovim fenomenom

Naše tijelo se vrlo lako navikne na razne sastojke koji nas stimuliraju, pa ih je teško prestati unositi u organizam.

1. Jutarnje glavobolje

Ovisnici o kavi ujutro čim se probude i osjete težinu u glavi te tupe bolove, posezaju za šalicom ovoga napitka jer su uvjereni da će im biti bolje.

Glavobolje mogu nastupiti 12 do 24 sata nakon zadnje šalice kave, pa ako se radi o ovisnosti objašnjava glavobolju kao simptom apstinencijske krize, naglašava psihoterapeutkinja

Što se zapravo događa? Kada tijelo čeka kofein, krvne žile se šire. To uzrokuje iritaciju živčanih završetaka koji pokreću centar boli u mozgu, a kao rezultat dobivate jutarnju glavobolju.

2. Grčevi u mišićima

Učestala konzumacija kofeina može dehidrirati tijelo što dovodi do grčeva u mišićima, pogotovo bedrima i potkoljenicama. Također dehidracija može izazvati i bolove i neugodan osjećaj u nogama, pogotovo noću.

Osjećate kao da vas nešto probada iglama, ističe liječnica Nandi

Ovaj simptom je rijetka pojava, a mogao bi biti znak i drugih bolesti te poremećaja, pa bi zato bilo najbolje da u tom slučaju posjetite liječnika.

3. Živčani ste bez kofeina

Osjećate li se razdražljivo više nego inače nakon što ste preskočili svoju dozu kofeina to bi mogao biti znak da ovisite o kavi više nego mislite. Naše tijelo treba određene doze serotonina i dopamina kako bi se osjećali sretno, a loši osjećaji mogu dovesti do simptoma depresije. Preskakanje kofeina može utjecati i na živčani sustav, pogotovo ako ga redovito unosite u organizam.

4. Pada vam krvni tlak

Neki ljudi preskakanjem kave mogu osjetiti kako im srce ubrzano počinje kucati, a mogu osjetiti i snažno lupanje srca.

Kao što često konzumiranje kave povisuje krvni tlak, tako smanjeno korištenje može imati obrnutu reakciju, ističe liječnica

Kada vam padne tlak možete osjetiti vrtoglavicu, slabost i mučninu. Osjetite li neke promjene sa srcem, posjetite liječnika.

5. Ne spavate dobro

Prevelika konzumacija kofeina može poremetiti vaš ciklus spavanja.

Kofein može smanjiti razinu neurotransmitera kao što je serotonin, što uzrokuje loše san, kaže liječnica Nandi

Pokušajte smanjiti dnevni unos kave na jednu šalicu i brzo ćete primijetiti kako bolje spavate te se budite odmorniji.  

Veliki ljetni zdravstveni horoskop: Rak će biti hiperaktivan, a Lav sklon ljutnji...

M.S.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!