Psiha

Psiha

7 posljedica manjka sna – od kojih neke mogu biti opasne

Foto;shutterstock

Svi znamo da ćemo se probuditi loše volje, bolnog tijela i “zamagljenog” uma ako se nismo naspavali. Što se još može dogoditi vašem zdravlju i životu ako propustite kvalitetan san?

1. Pospanost uzrokuje nesreće na cesti

Manjak sna je jedan od najčešćih uzroka najstrašnijih nesreća na cesti jer smo usporeni i reagiramo na podražaje otprilike kao da smo puno popili.

2. Umor usporava rad mozga

Djeca koja loše spavaju imaju veće izglede za lošijim ocjenama u školi, ustanovili su brazilski istraživači koji su proučavali školarce stare između sedam i deset godina. Jasno je da tijekom noći mozak “odmara” i priprema se za nove izazove, stoga ako niste spavali vjerojatno ćete loše funkcionirati na poslu, teško stjecati nova znanja i loše se sjećati svih iskustava.

3. Manjak sna uzrokuje zdravstvene probleme

Ovo su neka od stanja na koje dokazano utječe manjak sna i kronična neispavanost:

  • Bolesti srca
  • Srčani udar
  • Nepravilni otkucaji srca
  • Visok krvni tlak
  • Moždani udar
  • Dijabetes

4. Manjak sna gasi seksualnu želju

Prema nekim istraživanjima umor ili nedostatak sna je u čak 53 posto slučajeva razlog zašto odbijamo seks. Stručnjaci smatraju kako manjak sna utječe na smanjenje libida a sve to zbog manjak energije.  

5. Osjećaj umora je depresivan

Kako prolazi vrijeme bez kvalitetnog odmora, tako se rađaju i simptomi depresije. Najučestaliji premećaj spavanja je insomnia i ona je najjača poveznica s depresijom, ustvari ona je često i prvi simptom depresije. Dobra je vijest da ćete se, ako uspijete spavati najmanje 7 sati tijekom noći, vrlo brzo riješiti depresije.

6. Umor uzrokuje debljanje

Naime, utvrđeno je kako ljudi koji spavaju manje od četiri sata imaju 73 posto veće šanse od taloženja dodatnih kilograma, a dnevno unose i po 900 kalorija viška. Istraživanjem je također otkriveno kako samo 19 posto odraslih osoba uživa u punih osam sati sna, dok ih čak 16 posto spava manje od šest sati.

7. Manjak testosterona

Muškarci koji ne odspavaju sedam ili osam sati po noći imaju nižu razinu testosterona, utvrdili su istraživači Sveučilišta u Chicagu. Niža razina ovog hormona podrazumijeva manje mišića, rjeđu koštanu masu, što može biti problem zbog osteoporoze i manju energičnost.

A. A.

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo