Psiha

Psiha

Čitateljica iskreno: suprugova ovisnost o kocki i alkoholu uništila mi je zdravlje

Foto: Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore, čitatelji svakodnevno postavljaju pitanja stručnjacima o problemima koji ih najviše muče. Danas donosimo pitanje vezano za problem ovisnosti u vidu kocke.

Pitanje čitateljice:

Poštovani, mojem je mužu potrebna pomoć zbog ovisnosti o alkoholu i kocki. Prokockao je u posljednje četiri godine oko 400.000,00 kuna i nikako ne uspijeva prestati iako stalno obećava da neće nikada više. To uvijek radi u alkoholiziranom stanju i ne svaki dan. Na primjer, mjesec-dva je sve u redu, savršeno pak (većinom nas doživljavaju kao skladan par, koji se jako voli), a onda se naljuti zbog nekog trećeg, najčešće članova moje obitelji koji žive u istom gradu, a prema njegovu mišljenju ne pokazuju mu dovoljno pažnje. Tada se osami, napije i u jedno popodne prokocka nekoliko svojih plaća. Sutradan se isprićava, obećava da neće nikada više, ja pokrijem minuse i on se smiri do idućeg puta za mjesec, dva ili tri… Što mi je činiti? Potpuno mi je izdeformirao duševno i tjelesno zdravlje. Osjećam kako se urušavam, ne mogu mu pomoći, jer sam silno bijesna. Možete li mi pomoći savjetom?

Odgovara: Kristina Bačkonja, dipl. psiholog

Draga čitateljice, zaista mi je žao što Vam je duševno i tjelesno zdravlje narušeno uslijed situacije sa suprugom. Postoje situacije u životu nad kojima nemamo kontrolu a koje nas mogu prilično uznemiriti. Rekla bih da nismo uvijek u mogućnosti utjecati na te situacije kao ni na ljude – pomoći suprugu ne možete ukoliko on to ne želi. Ako on smatra da nema problem s alkoholom i kockanjem, ne postoji način na koji bi Vi mogli njega uvjeriti da zatraži pomoć. Moj savjet jest da ponudite suprugu da se zajedno uključite u tretman – u KBC Sestre milosrdnice postoji odjel na Klinici za psihijatriju koji se bavi ovisnostima. Vi kao supruga možete biti podrška i učiniti prvi korak ka tome da se Vaš suprug uključi u tretman – ako on na to pristane, čeka Vas opsežan i dugotrajan proces koji bi mogao promijeniti trenutnu situaciju. No, ukoliko Vaš suprug na isto ne pristane, tada je jedina opcija da Vi sami sa sobom vidite što Vam je činiti – želite li ostati u tom odnosu i dalje tolerirati suprugove ovisnosti i nagomilane dugove ili ne. Što god odlučili, bitno je da s tom odlukom Vi budete mirni, da sagledate cijelu situaciju. Ako Vam je teško donijeti odluku i treba Vam podrška, moj savjet je da se obratite stručnjaku za podršku.

Ovo su “najčudnija” pitanja postavljena u rubrici Halo, doktore!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo