Psiha

Psiha

Damir Smrtić: Javljanje uživo za mene je pravo opuštanje

Kad je riječ o hrvatsko-slovenskim odnosima i problemima, za Damira Smrtića – poznatog novinara Hrvatske radiotelevizije nema nepoznanica. Potrebno gradivo ima u malom prstu. U ekskluzivnom nam je intervjuu, između ostalog, otkrio i na koji način Slovenci liječe stres.

Jesu li novinari stresom najugroženija vrsta koju poznajete?

damirKod mene nema uvijek stresa. Jedino kada sam u frci s vremenom. Slovenski premijer Borut Pahor često ima konferenciju za novinare oko 16 sati. Onda kreće jurnjava po Ljubljani do montaže, pa natrag na poziciju za javljanje uživo u Dnevnik.

Kada stignem na poziciju i čujem glazbu uz sat u 19:28 onda počinje relaksacija. Znam da sam sve stigao obaviti na vrijeme. I onda sam smiren.

U recesijsko vrijeme, koje su Vaše najkreativnije metode relaksacije?

Odmor, opuštanje, dobro društvo, čitanje, internet… A uskoro kreće i skijanje! U Sloveniji!

Što je za Vas stresnije, javljanje uživo u Dnevnik ili 12 neodgovorenih poziva na mobitelu?

Definitivno 12 nedogovorenih poziva! Uhvati me panika! Što se dogodilo? Kakva je frka? Jesam li propustio neki događaj? Gdje ću morati na brzinu stići?

damirVeć dugo ste kao izvjestitelj HTV-a u Ljubljani. Kako Slovenci liječe stes?

Slovenci, po onome što vidim i čujem u dvije i pol godine, žive opuštenije od Hrvata. Vole sport i rekreaciju. Petkom poslijepodne većina Ljubljančana napušta grad i odlaze na izlet u prirodu – planine, jezera, more… I vraćaju se u nedjelju navečer. A sada počinje i sezona skijanja! Oni bez toga ne mogu.

Omiljena slovenska cuga i klopa?

Dobro vino, pivo (Laško, Union)… a klopa – sve što je dobro. Kuhinja je vrlo slična našoj. Ipak, nakon snimanja sa svojom TV ekipom odlazim u neki od restorana u staroj Ljubljani. A tu ima svega – od meksičke do talijanske kuhinje, pa i domaće…

Otkrijte nam jednu slovensku destinaciju koja Vas je oborila s nogu.

damirDefinitivno Bled. Jezero, pogled na Alpe, sa starog grada iznad jezera za lijepog vremena vidi se Triglav, šetnja uz jezero… sve to djeluje smirujuće i opuštajuće.

Koliko prosječnom tv novinaru treba godišnjeg odmora? Kakvog? Gdje?

Ja obično izdržim 5 dana. Uvijek se nešto dogodi, adrenalin radi, napuštam mjesto odmora, odradim i nakon obavljenog posla vraćam se na mjesto odmora. Ipak, najbolji odmor za mene je na moru. Tamo se najbolje opustim. A zimi volim odmarati na toplom. Npr. u wellness s pogledom na snijeg.

Metoda za preživljavanje na HTV-u je?

Što dalje, to bolje! A Ljubljana je tako blizu, a opet dovoljno daleko. 🙂

 
Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo