Psiha

Psiha

Evo o čemu ovisi hoće li vam dijete biti pretilo

Foto: Shutterstock

Djeca koja žive u obiteljima gdje se ne jede zdrava hrana i vrijeme se provodi ispred TV-a imaju 86 posto veće šanse da će u budućnosti patiti od pretilosti. Kod onih čija je kuća puna zdrave hrane i TV radi rijetko, prijeti rizik od 36 post

Genetika kod većine ljudi igra veliku ulogu kada je u pitanju pretilost, no neke navike također utječu na rizik, pa djeca koja odrastaju u domovima gdje se kuha zdravo, potiče na tjelesne aktivnosti a ne sjedenje ispred TV ekrana imaju 36 posto manje šanse da će biti pretili u budućnosti. 

Znanstvenici su tako dokazali da se na gene može utjecati te ih “prevariti”određenim navikama u domu, a promatrali su navike blizanaca koji dijele iste gene. 

BMI – indeks tjelesne mase BMI opće prihvaćeno je mjerilo za idealnu tjelesnu težinu – koristi ga i Svjetska zdravstvena organizacija u svojim statistikama.  Znanstvenici su ga u ovom istraživanju koristili kako bi u provjerili u odabranim kućanstvima jesu li u rizičnoj skupini. 

Ispostavilo se da 508 blizanaca koji su živjeli u zdravom okruženju, dok je njih 417 živjelo u ne tako zdravom okruženju. Ostali su zatečeni poveznicom između gena i okoline u kojoj živimo.

Kako prestati jesti kasno navečer? Birajte proteine i još 7 korisnih savjeta

“Ovo istraživanje podržava teoriju, razvijenu od strane naše grupe, da će genetski faktor koji utječe na pretilost imati najveći utjecaj kod onih koji  ne odrastaju u zdravom okruženju što potiče stvaranje nezdravih navika. “, izjavila je dr. Stephanie Schrempft, profesor na sveučilištu i autor studije. Možemo zaključiti da genetika je pištolj ali je okolina ta koja poteže okidač metak.

Podsjetimo, prije desetak godina statistike su pokazivale da je prekomjernu tjelesnu masu imalo 10,5% djece u Hrvatskoj, a 3,8% je bilo pretilo, a danas čak 26,4% djece školske dobi ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 11,2% ih je pretilo.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo