Frustrirani ste, ali ne samo ponedjeljkom? Donosimo kreativnu tehniku kako preusmjeriti misli - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Frustrirani ste, ali ne samo ponedjeljkom? Donosimo kreativnu tehniku kako preusmjeriti misli

Shutterstock

Ne treba baš puno opisivati taj osjećaj, zar ne? Nagomilani nemir i nezadovoljstvo kad nam nešto ne ide od ruke i stalno se vrtimo u krugu, mislimo jedne te iste misli.

Zapravo, najbliži opis je da želimo iskočiti iz svoje kože. Taloži se to tako negdje u nama, a najgori slučaj je kad već pređe u čistu rezignaciju, pa odustanemo od toga što već želimo promijeniti i govorimo sam sebi i svima koji nas okružuju: Frustriran(a) sam.

Teško se onda izvući iz tog stanja. Toliko smo već zaronili u taj, jedan te isti obrazac fatalističkih i negativnih misli. Naravno da do promjene neće doći ako ostanemo u tom stanju.

Zabavan i brz alat

Srećom, tu je jednostavan i zabavan alat koji se zove reframing iliti na hrvatskom preuokviravanje.

Hajdmo reći da je to kao mali trik s kojim ćete nasamariti svoj mozak koji stalno misli te iste ograničavajuće misli. To je kreativna tehnika koja vam daje uvid u istu situaciju iz drugog kuta.

Svaka situacija ima bezbroj načina gledanja na nju. Svaka situacija ima pozitivan aspekt, svako ponašanje ima pozitivnu namjeru, samo trebamo malo vježbati mentalne mišiće da izvirimo iz uloge očajnika i žrtve, kako bi vidjeli tu drugu perspektivu.

Loš životni stil ubit će 50% ljudi: Nezarazne bolesti uzrok su preuranjene smrti u više od 65% slučajeva

Humor je tu apsolutni car. Ne kaže se bez veze da humor i gledanje na stvari u humorističnom svjetlu stvara vještinu koja se zove umjetnost života.

Pročitajte primjere

Šef vam je na poslu komentirao da ste spori i da trebate brže donositi odluke. Ispred vas je izbor – ili ćete kukati nad tom kritikom i osjećati se loše danima ili ćete si reći: To što sam „spor“, samo znači da sam izuzetno analitična osoba, odlična za primjerice procjenu rizika, imam sposobnost dubine, mogu biti odličan član tima poslovne analitike. Sada trebam samo malo poraditi na svojem „izvršnom modu“, odnosno pokušati donositi odluke na drugačiji način. To će biti novo učenje za mene i bit ću još bolji u svom poslu.

Pratite?

Kaže vam prijateljica: „Baš si se udebljala. Prije si izgledala bolje“. Preuokviri! To samo znači da sam sada u fazi života kada više uživam u jelu i isprobavam recepte slastica. Radit ću bolje kolače za svoju djecu!

“Frustrirana sam jer se ne uspijevam organizirati na vrijeme, kasnim sa svakim projektom, nemam fokus niti disciplinu! Ljuta sam na sebe!“ kaže mi moja kolegica. U trenutku kad je promijenila okvir gledanja na taj osjećaj i tu situaciju, osjećala se bolje i primila se posla.

To samo znači da sam kreativna i imam izuzetnu moć stvaranja koja je izuzetno vrijedna! Drugi trebaju raditi na tome, a ja to imam prirodno. Volim to što sam opuštena, što se lako prepustim poslu kojeg radim, što radim iz srca, no sada je moj najveći rast da postignem zdravi balans i isporučim projekte na vrijeme. Svako jutro ću raditi ono što mene veseli i potom se posvetiti projektima, tako ću nahraniti svoju kreativnost i potom imati fokus na rokove.

Probajte sad vi!

Što vas frustrira? Što vas muči i smeta? A sad obrnite tu situaciju u plus, u humor, u ono što je dobro u tome! To je igra i jako je zabavno!

Cilj je da se prestanemo osjećati loše. Kad smanjimo osjećaj frustracije, tek onda možemo krenuti razmišljati produktivno, bez ograničavajuće emocije, trezveno, te idemo prema cilju.

Želite nešto postići, ali lako odustajete? Donosimo vježbe uz koje ćete naučiti kako ostati dosljedan

Poslušajte tu frustraciju, što je to što ona želi, što želi promijeniti? Prihvatite je i razmislite što je prvo, ona najmanja sitnica koju možete napraviti da situaciju promijenite? To je zdravi dijalog sam sa sobom, a ne znak da ste pošandrcali jer pričate sami sa sobom.

Podsjetnik za ubuduće

Kad ste frustrirani, to samo znači da u sebi imate želju i potrebu da budete bolja osoba, da budete bolja verzija sebe, to je vaš drive, to je vaš pokretač.

Frustracija je sastavni dio života, ona unosi dinamiku, inspirira nas da idemo dalje. Ispadanje iz ravnoteže je sastavni dio održavanja ravnoteže (Viktor Frankl).

Sama ova rečenica je reframing, zar ne?

Okružite se pravim ljudima i okolinom ako želite uspjeh i promjene

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo