Hibristofilija ili "Bonnie i Clyde sindrom" - što kad osobu seksualno privlače zločinci? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Hibristofilija ili “Bonnie i Clyde sindrom” – što kad osobu seksualno privlače zločinci?

Hibristofilija je definirana od strane seksologa, profesora Johna Moneya kao seksualna parafilija što uzrokuje da osobu seksualno privlače parteri koji su počinili nečuveni zločin poput silovanja, ubojstva ili oružane pljačke.

Parafilija ili patološka seksualna sklonost definira se kao iskustvo intenzivne seksualne uzbuđenosti koju uzrokuju atipični predmeti, situacije, fantazije… 

Ovaj se tip parafiličnog ponašanja ponekad zove i “Bonnie i Clyde sindrom”, navodi portal psychologytoday.com

U određenim slučajevima seksualni fokus je osoba koja je bila u zatvoru ili potrebe da se istu potakne na novi zločin. U drugim je situacijama fokus na osobi u zatvoru o kojoj ona zna samo stvari koje se tiču zločina.

Na primjer, svi znamo kako serijski ubojice često primaju pisma od svojih “obožavateljica”, a neki od najpoznatijih ubojica koji su se ženili u zatvoru i primali bezbroj pisama su Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Richard Ramirez i Ted Bundy.

U usporedbi s drugim parafiličnim ponašanjima, hibristofilia je posebna po tome što se češće javlja kod žena.

Autorica romana “Žene koje vole ubojice” Sheila Isenberg je intervjuirala mnoge žene koje “vole ubojice”, a neke od njih su svjesne činjenici da su vezi koja nije moralna, a ostale su ipak uživale u svojoj fantaziji.

Disocijalni poremećaj ličnosti – je li doista preduvjet za zločin?

Kako piše portal psychologytoday, Corey Vitello je u svojoj recenziji knjige “The thrill to killer” napisao kako su osobe koje seksualno privlače zločinci  često i sami bili žrtve fizičkog i psihičkom nasilja pa su i osjetljiviji na devijantna ponašanja i zločin.  

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo